×

Recensie

Pop

29 maart 2016

Explosions In The Sky

The Wilderness

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

The Wilderness Explosions In The Sky Pop 4 Explosions In The Sky – The Wilderness Written in Music https://writteninmusic.com

Liet de vorige plaat vier jaar op zich wachten, de nieuwe, zesde plaat van Explosions In The Sky verschijnt vijf jaar na zijn voorganger. De fans worden bepaald op de proef gesteld, al bracht gitarist Mark T. Smith met Matthew Cooper als Inventions in de tussentijd nog wel de nodige genietbare tracks uit. De muziek van dat gelegenheidsduo, een mix van ambient en drones, blijkt enigszins vergelijkbaar met wat we op The Wilderness horen.

Explosions In The Sky biedt op het nieuwe album meer filmische elektronica en minder stevige gitaren en drums. Voorproefje Disintegration Anxiety liet eerder dit jaar al horen dat de band een andere koers leek te varen, al is deze puike postrock/ambient-track nog relatief robuust. Elders, zoals op het titelnummer blinkt de band uit in ijlere, minimalere klanken die zich moeilijk in woorden laten vatten. De effectvolle, dunne gitaarlijnen, in combinatie met eenvoudige piano en dramatische accenten zorgen op die track ieder geval voor fraaie muziek. Hier sluit Tangle Formations naadloos op aan. In feite creëert Explosions In The Sky een geheel eigen, instrumentale mix van dreampop, drones, postrock, shoegaze, techno en ambient.

Toch pakt de band ook een aantal keer uit: Logic Of A Dream, verfraaid door tribale percussie, trekt als een even verontrustende als intrigerende storm voorbij. Het nummer kent een duidelijke wending en laat na de storm een fraaie, zuivere rust horen, alsof we een nieuwe wereld betreden. Infinite Orbit staat stijf van de rake klappen waarover Explosions In The Sky een melancholiek klanktapijt van (bas)gitaar weeft, voordat de track echt uit zijn voegen barst.

Alle elementen die de band op dit album weer zo sterk maken komen samen op Colours In Space, al is de beat die na een minuut of vier invalt wat alledaags. Losing The Light biedt in vergelijking met de meeste andere tracks niet veel meer dan sfeerscheppingen en beklijft minder. Maar dat zijn details. Explosions In The Sky komt met het relatief rustige maar toch sterk evocatieve The Wilderness na een lange afwezigheid in ieder geval weer sterk voor de dag.  1. Wilderness
  2. The Ecstatics
  3. Tangle Formations
  4. Logic Of A Dream
  5. Disintegration Anxiety
  6. Losing The Light
  7. Infinite Orbit
  8. Colors In Space
  9. Landing Cliffs