×

Recensie

Rock

17 februari 2012

Exile Parade

Hit The Zoo

Geschreven door: Ewoud Assen

Uitgebracht door: Suburban

Hit The Zoo Exile Parade Rock 3 Exile Parade – Hit The Zoo Written in Music https://writteninmusic.com

Hit The Zoo is de eerste volledige plaat van Exile Parade, na het uitbrengen van de EP Brothel Ballet in 2009. De band bestaat uit een vijftal jonge Britpop fanaten uit de bakermat van de Britpop, het noorden van Engeland. Dat de jongens sterk beïnvloed zijn door hun afkomst verraad iedere noot op het 11 tracks tellende album.

De eerste klap is een daalder waard moeten ze gedacht hebben, want wat een fantastische aftrap met de nummers Fire Walk With Me en Movie Maker. Eerst genoemde opent met een Oasis-achtig intro en bas en drum stuwen het nummer 3 minuten lang van hoogtepunt naar hoogtepunt. Dat de distortion van de gitaar niet tot een gezapige wall of sound ontaard is knap te noemen. Movie Maker maakt het feest compleet door net zo overtuigend te zijn, maar is wat spannender. Er zitten veel details van de elektrische gitaar in en met coupletten die aan Neil Youngs Rockin In The Free World denken wederom een erg knap nummer.

Het is geen toeval dat dat de tracks sterk aan Oasis en andere Britpop bands doen denken. De jongens zijn uitgesproken Oasis-fans en hadden een ware aha-erlebnis bij het horen van Whats The Story Morning Glory. Het toeval wilde dat ze na het maken van wat nummers ‘ontdekt’ werden door Paul “Bonehead” Arthurs van Oasis, die ze voorbij hoorde komen op de BBC. Arthurs gaat de jongens helpen met het produceren van de EP Brothel Ballet, waar het nummer Fire Walk With Me van afkomstig is.

Na deze eerste 2 tracks zijn de verwachtingen heel hoog en helaas word je daarna keihard met beide benen op de grond gezet. Alsof het geloof en vooral de “coolness” van de eerste nummers totaal vervlogen is, wordt er met Mach Schau een op de zenuwen werkende emo-rock nummer afgeleverd dat een zelfde soort irritatie creëert als een band zoals My Chemical Romance. Echt zonde dus. Gelukkig wordt de draad met Hello Blue weer enigszins opgepakt. Heerlijke loomheid.

Wordt het nog wat met de rest? Hoor ik je afvragen. Lastig, want het gaat alle kanten op zonder dat er een duidelijk idee achter zit. Er wordt met I’m Not Famous, Get Your Gun Boy en Astronaut onvervalste boyband-rock gemaakt die de twijfelachtige eer hebben te herinneren aan eerder genoemde My Chemical Romance.

Tracklisting Hit The Zoo:

 1. Fire Walk With Me
 2. Moviemaker
 3. Mach Schau
 4. Hello Blue
 5. If I’m Not Famous
 6. The Longest Day
 7. Life Of Crime
 8. Get Your Gun Boy
 9. Astronaut
 10. Man Is Sick
 11. Shadows