×

Recensie

Jazz

15 november 2017

Eve Risser/Kaja Draksler

To Pianos

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Clean Feed

To Pianos Eve Risser/Kaja Draksler Jazz 4 Eve Risser/Kaja Draksler – To Pianos Written in Music https://writteninmusic.com

Kaja Draksler (o.a. Kaja Draksler Octet, Fish-Scale Sunrise) is een van die bijzonder veelzijdige artiesten die zich in het gebied tussen free-jazz, avant-garde en improvisatie laat opmerken. Samen met de Franse pianiste Eve Risser werkt zij nu als duo aan het To Pianos project, waarin het onder meer de bedoeling is om de piano te benaderen vanuit een eerder onconventionele context. Zo is Risser gekend omwille van haar technieken rond prepared piano (denk aan leermeesters als John Cage), hetgeen in combinatie met Draksler een bijzonder innovatief album oplevert.

Wie denkt dat het hier gaat om een zuivere, clichématige uitwisseling van pianospel gaat, heeft het bij het verkeerde eind. Integendeel, het is een viering van de piano als instrument, maar beklemtoont vooral de enorme mogelijkheden ervan. Op het tijdens het Jazz festival in Lubljana opgenomen To Pianos gaat het om de volledige overgave aan het instrument, inbegrepen de soms onorthodoxe geluiden die dat oplevert.

Op To Pianos hooor je zowel eigen stukken van zowel Risser als van Draksler, al ligt de focus ontbetwistbaar op hun gezamenlijke improvisaties en onderzoek. Zo komt ook een stuk van Carla Bley aan bod (Walking Batterie Woman). Je hoort dat er veel aandacht is voor techniek, maar het duo verrast in haar aanpak. Dit levert een bijzondere geluidsband te horen waar de verbeelding danig aan het werk gezet wordt.

To Pianos is bedoeld als een documentatie, een creatieve weerslag van allerhande geluidsmatige oefeningen in de improvisatorische hoek. Wat als we nu eens dit deden of dat?, zo wordt dit project onder meer in de hoesnota’s toegelicht. Het onderzoek naar de piano is nooit afgerond en zal dat wellicht nooit zijn. In tussentijd komt het er wellicht op aan om de eigenheden van dit bijzondere project en de respectievelijke krachtige persoonlijkheden die erachter schuilen voldoende ruimte te geven.

Een van de grote sterktes van het album is de opvallende samenhang en consistentie. To Pianos vormt een vloeiend geheel, met gevarieerde passages die mooi in elkaar overgaan. Soms ervaar je uitbarsten en chaos (Eclats), soms wordt er gespeeld met stilte (de manier waarop opener Dusk, Mystery, Memory, Community zich openbaart). Kortom: een album waar zowel liefhebbers van voornoemde genres hun hart aan kunnen ophalen als muziekliefhebbers met een zin voor avontuurlijkheid.

Draksler en Risser samen is best een gouden combinatie. To Pianos is overigens een bijzonder uitdagend project. Tezelfdertijd valt dit album op door haar intrinsieke kwaliteiten, zoals onder meer de speelsheid en de frisse manier waarop zowel Draksel als Risser intuïtief een prachtige dialoog met elkaar aangaan. Aan het werk hier zijn twee vrouwen die overtuigen met een levenslustige, krachtige uithaal.

Tracklisting To Pianos:

Dusk, Mystery, Memory, Community

To Pianists

Eclats

Sestri (To A Sister / Two Sisters)

Kallaste Ou La Ville Abandonnée (Kallaste Or The Ghost Town)

To Women

Walking Batterie Woman

To You  1. Dusk, Mystery, Memory, Community
  2. To Pianists
  3. Eclats
  4. Sestri (To a Sister: Two Sisters)
  5. Kallaste, La Ville Abandonnée (The Ghost Town)
  6. To Women
  7. Walking Batterie Woman
  8. To You