×

Recensie

Pop

29 januari 2019

Eurythmics

Peace

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Peace Eurythmics Pop 2.5 Eurythmics – Peace Written in Music https://writteninmusic.com

Voor elke artiest die een comeback maakt is de meest lastige vraag wat ze nog willen vertellen. Wat gaat een album toevoegen aan een carrière waar in feite al een strik omheen kan? Dat geldt ook voor Eurythmics. De comeback met Peace is waarschijnlijk eenmalig gebleven omdat er gewoonweg niet zo heel veel meer te vertellen was. Maar áls dat wel zo was, was het wel weer erg goed.

Peace is dus een album dat van de luisteraar vraagt om zich met een piekhouweel te bewegen vanuit diepe dalen naar hoge pieken. Het zwalkt inhoudelijk alle kanten op en je merkt dat de chemie tussen Annie Lennox en Dave Stewart niet meer is wat het in hun hoogtijdagen was. Dat is ook niet gek, hun iconische werk is onder hoge druk ontstaan. Druk als in dat ze een stel waren dat uit elkaar was gegaan maar door de samenwerking in de band toch niet helemaal.

Naar verluidt was het einde van Eurythmics ook pas het moment dat daar emotioneel me omgegaan werd door beide bandleden en Peace voelt bij vlagen alsof je op een feestje je ex tegenkomt. Je gaat vriendelijk met elkaar om voor de buitenwereld, je vrienden zijn blij om jullie weer eens in goede harmonie samen te zien, maar voor jullie samen is het vooral het zoeken naar de juiste modus. Vanuit die gedachte is ‘Peace’ nog best een goed gekozen titel. Er is weer vrede, maar verder…

Dat zoeken naar de juiste modus doen Stewart en Lennox hier ook. Zij heeft het met name als solo-artiest heel goed gedaan in de tussenliggende jaren en strikt genomen heeft ze Stewart echt niet meer nodig. Muzikaal ligt Peace dan ook vaak in het verlegde van Lennox’ album Diva (en in mindere mate haar coveralbum Medusa). Zeker tegen het einde is het materiaal echter lang zo goed niet. Een I Want It All bijvoorbeeld of een Forever, flauwe hap. Lifted laat de boel als een nachtkaars uitgaan. Wat een jammer slotakkoord.

Daar tegenover staan tracks als het lekker rauw doorrockende Power To The Meek, het fraaie Beautiful Child en het evenzo mooie My True Love. Absoluut hoogtepunt – en eigenlijk het enige nummer dat zich écht kan meten met het klassieke oeuvre – is het poppy I Saved the World Today, niet geheel toevallig ook de comebacksingle. Maar één klassieke track, vijf goede nummers en vijf vergeetbare niemendalletjes maken geen geslaagde comeback. Ze schreeuwen eigenlijk vooral om nog één alles en iedereen omverblazende reünie, om de drie puntjes die nu achter de carrière staan te vervangen door een uitroepteken. 1. 17 Again
 2. I Saved The World Today
 3. Power To The Meek
 4. Beautiful Child
 5. Anything But Strong
 6. Peace Is Just A Word
 7. I've Tried Everything
 8. I Want It All
 9. My True Love
 10. Forever
 11. Lifted