×

Recensie

World

24 september 2020

Estrella Acosta

Noche Cubana

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Digitaal

Noche Cubana Estrella Acosta World 4 Estrella Acosta – Noche Cubana Written in Music https://writteninmusic.com

Met Noche Cubana heeft de al jaren in Amsterdam wonende Cubaanse zangeres Estrella Acosta een hele mooie EP afgeleverd vol pure Cubaanse muziek, met stijlen als (nueva) trova, son en bolero. Het album is het gevolg van een optreden op 28 augustus 2019 in De Roode Bioscoop in Amsterdam. Ze trad er op met multi-instrumentalist Carlitos Irarragorri en bassist Pedro Luis Pardo die net als Carlitos zijn tres meenam, de Cubaanse gitaar.

Met deze twee treseros begint de openingstrack Retorna Vida Mia. Het concert in De Roode Bioscoop werd opgenomen door Acosta’s echtgenoot Arjen Gorter. Toen maart dit jaar de Corona crisis uitbrak en alle concerten van Estrella werden gecanceld werden de opnames gemixed, zijn backing vocals toegevoegd en speelde de in Nederland wonende Venezolaanse percussionist Gerard Rosales alle percussie in. Het resultaat mag er zeker zijn. Met een klassieker als Quizás Quizás Quizás, het romantische Noche Cubana en het prachtige Ella Y Yo dat ergens doet denken aan die andere Cubaanse klassieker: Lágrimas negras.

Estrella Acosta zingt de vijf nummers van de EP met een warm helder stemgeluid. Voor wie ooit op Cuba geweest brengt het je terug naar het Cubaanse platteland, roepen de nummers soms associaties op met de muziek van Maria Teresa Vera (1895-1965), de legendarische Cubaanse zangeres van de trova. De EP sluit af met Si Alguna Vez, net als Retorna Vida Mia een compositie van Pedro Luis Ferrer. Het is een heerlijk nummer waarin Irarragorri ook op de piano te horen is. De EP is op dit moment alleen verkrijgbaar via digitale platforms.  1. Retorna Vida Mia
  2. Ella y Yo
  3. Quizás Quizás Quizás
  4. Noche Cubana
  5. Si Alguna Vez