×

Recensie

World

28 mei 2023

Estrella Acosta

Tierra

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht in eigen beheer

Tierra Estrella Acosta Esquina 25 World 4.5 Estrella Acosta – Tierra Written in Music https://writteninmusic.com

Tierra, het nieuwe album van de in Nederland wonende Cubaanse zangeres Estrella Acosta en haar band Esquina 25 is het mooie resultaat van de tournee die ze onlangs hebben gemaakt met het Cuban Country Queens project. De zeven liederen op dit album hebben hun basis in de muziek van het Cubaanse platteland, beter bekend als música campesina en dat is muziek die altijd een sterke invloed heeft gehad op de son.

Naast Cubaanse muziekstijlen is ook een Cubaanse dichtvorm van groot belang op dit frisse album: décima. Deze van oorsprong Spaanse dichtvorm die al in de middeleeuwen bestond wordt in Cubaanse muziekstijlen als guajira en música campesina gebruikt. Estrella Acosta heeft deze stijl goed onderzocht om zo ook haar eigen songs te creëren! Esquina 25 bestaat uit musici die ook al bekend zijn van oa Nueva Manteca zoals pianist Marc Bischoff, de muzikale leider van Esquina 25, bassist Samuel Ruiz en drummer Enrique Firpi. Daarnaast speelt sopraan-en-tenorsaxofonist en fluitist Efraim Trujillo mee. Hij geeft aan de liederen zeker ook een jazzy klankkleur mee. Speciale gasten zijn percussionist Gerardo Rosales en zanger Alberto Caicedo.

In feite kan dit album beschouwd worden als de opvolger van Mujeres de Luna (2017) waarop composities van Estrella’s favoriete vrouwelijke Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar zijn te horen en zeker ook de rijke liedtraditie van haar geboorteland. Op Tierra zijn composities te horen van 6 vrouwelijke componisten en songwriters maar nu ook van Estrella Acosta zelf. Het album begint met Mi Tierra es Así van Radeunda Lima waarin de schoonheid van het Cubaanse platteland wordt beschreven. Dit lied gearrangeerd door Marc Bischoff is erg mooi en begint jazzy met saxofoonspel van Efraim Trujillo, gevolgd door bassist Samuel Ruiz. En na deze jazzy start wordt een bijzonder Cubaans ritme ingezet: meresongo, een mix van de ritmes songo en merengue, uitgevonden in de jaren 70 door de Cubaanse meesterpercussionist Changuito.

Net als deze openingstrack is elke track wel een mix van Cubaanse muziek en jazzy ingrediënten, gezongen door Estrella Acosta die elk lied met haar warme stemgeluid weet te betoveren! De tweede track van de jonge singer-songwriter Irina González is een fraaie mix van guajira en jazz. Daarop volgt de son Ay Amor, een lied geschreven door Estrella Acosta voor haar moeder en gearrangeerd door Carlitos Irarragorri; dit lied heeft de natuur en de liefde als inhoud. Dit is een erg goede song die je door Efraim Trujillo saxofoonspel als son jazz zou kunnen omschrijven!

Amor de Millones, gearrangeerd door Marc Bischoff, is zeer swingend. Dit lied van Sara González wordt gespeeld op een changüi ritme uit het oosten van Cuba en wordt gemixt met son; er klinkt prachtig pianospel van Marc Bischoff en sterke percussie en drums van Gerardo Rosales en Enrique Firpi. Als je zoals ondergetekende op Cuba bent geweest, komen de herinneringen aan Cuba weer naar boven! Fontanar is ook een compositie van Estrella Acosta die haar jeugd doorbracht in Fontanar, gelegen buiten Havana. Ze zingt letterlijk: me recuerdo mi casita (ik herinner me mijn huis). Hier wordt niet alleen het Cubaanse bembé ritme gespeeld maar ook de gaita en joropo ritmes uit Venezuela. Dit is een heel bijzonder lied. Ook Guasimal is geschreven door Estrella Acosta zelf en gaat over de boerderij Guasimal waar haar moeder en oom zijn geboren. In feite vertelt Estrella Acosta hier een verhaal dat weer sterk wordt ondersteund door Efraim Trujillo’s saxofoonspel en door de backing vocals van oa Alberto Caicedo. Dit is ook een zeer swingend nummer waar je in gedachten salsa bij kan dansen.

Dat geldt ook voor de slottrack Que Viva Chango dat wordt gespeeld als een guaguanco-son. Dit lied is oorspronkelijk van Celina González, de koningin van de música campesina. Hier ook weer sterke percussie van Gerardo Rosales en saxofoonspel van Efraim Trujillo. Met Tierra heeft Estrella Acosta met Esquina25 weer een sterk album uitgebracht dat vooral ook opvalt door de mix van Cubaanse muziekstijlen met jazz.  1. Mi Tierra es Así
  2. Guajira
  3. Ay Amor
  4. Amor de Millones
  5. Fontanar
  6. Guasimal
  7. Que Viva Chango