×

Recensie

Jazz

18 april 2017

Estafest!

Bayachrimae

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: BMC Records

Bayachrimae Estafest! Jazz 3 Estafest! – Bayachrimae Written in Music https://writteninmusic.com

In een ver van alledaagse bezetting voor een jazzgroep zoeken de vier improvisatoren op Bayachrimae de gulden middenweg tussen klassiek (o.a. Dowland), Afrikaanse invloeden en jazz.

Estafest! is een top jazzkwartet bestaande uit violist en cajonspeler Oene Van Geel (Zapp4), gitarist Anton Goudsmit (New Cool Collective), pianist Jeroen Van Vliet en saxofonist Mete Erker (Artvark Quartet, Mete Erker Trio). Het bijzondere is dat élke muzikant in dit kwartet zo zijn eigen verdiensten heeft. Door de unieke samenwerking – zo ontstond Estafest uit de versmelting van twee duo’s uit de Nederlandse muziekscène – is er muzikale chemie, die de groep met dit album tastbaar maakt.

Je voelt direct aan dat deze muzikanten technisch geschoold zijn. Niet voor niets hebben ze meerdere, prestigieuze awards gewonnen. Toch gaat het met dit album toch vooral om de zoektocht naar iets nieuw. Daarvoor zoekt de groep naar de houvast in hun ervaring als muzikant, maar laat ze die ook los om zo een gedurfde duik in het diepe te nemen.

Dat gegeven stelt niet enkel de vraag naar durf, maar vooral ook naar vertrouwen. Het kwartet speelt hier op het scherp van de snee, waarin het best al eens kan misgaan. Maar ook dat hoort er gewoon bij. De muzikanten hebben nu eenmaal elkaar nodig om de boel scherp en recht te houden.

Evenwicht dus. En dat is best spannend want enerzijds is er de invloed van de muziek van het Bayakavolk. Die is lekker exotisch en ritmisch spannend. En anderzijds heb je dan de maagdelijke zuiverheid van de klassieke wereld via de Downland compositie Lachrimae. Die tweespalt houden ze recht door jazz en improvisatie.

Bayachrimae teert op spontane interacties tussen de muzikanten. En zo levert het album vooral muzikale vrijheid op. Zo wijst de korte, maar trefzekere opener After The Cowboy Meets The Bear meteen al naar ontmoeting, elementen die samenkomen om er iets van te maken.

Vervolgens is er de complexe ritmiek van Ornette’s Clockwork, die wat hint naar de erfenis van freejazzlegende Ornette Coleman, maar schittert in de manier waarop elke speler bijdraagt aan een fraai geheel. En toch weet Estafest! het fris en al bij al erg toegankelijk te houden, zoals tijdens Polderlucht. Bovendien houdt ze de pols aan de moderne muziek (Taborn).

Enige nadeel is dat het kwartet zich soms teveel verliest in de uitdaging. In een uurtje krijg je maar liefst veertien stukken te horen, inclusief een livetake (Pasteis De Nata). Het is fijn om te horen hoe ze zich verliezen in de improvisatie en soms behoorlijk voluit in de stukken gaan, al is het ook zaak om de aandacht van de luisteraar te blijven behouden. Nu verzwakt die af en toe. Jammer, al loont Bachrimae zeer zeker de moeite. 1. After The Cowboy Met The Bear
 2. Ornette's Clockwork
 3. Polderlucht
 4. Bayachrimae, pt 2
 5. Gimpy
 6. Cookies
 7. Taborn
 8. Impro 1013
 9. Frankie
 10. Floating
 11. Bright Light
 12. Bayaka..ka..ka..ka
 13. Pasteis De Nata (Live)
 14. Bayachrimae, pt 1