×

Recensie

Jazz

17 november 2022

Esbjörn Svensson

Home.s.

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ACT

Home.s. Esbjörn Svensson Jazz 4 Esbjörn Svensson – Home.s. Written in Music https://writteninmusic.com

Home.s. mag terecht een grote verrassing genoemd worden. Het bleek een volledig album te zijn dat op de laptop van Esbjörn Svensson, de zo getalenteerde en onfortuinlijk jong overleden Zweedse pianist die wereldberoemd werd met zijn trio e.s.t., stond.

Na zijn onverwachte dood had zijn weduwe dan wel alle informatie op de laptop veilig gesteld maar er echt in te kijken kon ze nog niet aan. Toen ze vervolgens ontdekte dat er ‘nieuwe’ muziek op stond  ging ze naar de studio waar de vaste geluidsman van e.s.t., Ake Linton, om dat hem te bekijken en dus ook te luisteren. Er bleek een volledig album aan composities op te staan.

De muziek, de composities, bleek maar enkele weken voor zijn dood, een noodlottig duikongeluk op 14 juni 2008, te zijn opgenomen. En bij navraag met enkele studio’s bleek die muziek ook nog eens thuis opgenomen te zijn door hemzelf. De grote vraag blijft natuurlijk of deze composities bedoeld waren voor een soloplaat of juist om met zijn e.s.t. maatjes bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström naar e.s.t. composities om te vormen.

Svenssons leven stond altijd in het teken van e.s.t. en al zijn composities gingen naar het trio. De opnamen die gevonden werden, waren die daar ook voor bedoeld of…? Dat blijft een beetje de vraag natuurlijk. Vier jaar nadat ze ontdekt werden worden ze nu uitgebracht met de duidelijke titel Homes.s.

Natuurlijk heeft een album als deze een andere lading als dat Svensson nog in leven was geweest. De emoties die zijn zo onverwachte dood teweegbrachten maken het luisteren naar Home.s. niet bepaald gemakkelijker. Een mening erover vormen om op te schrijven ook bepaald niet. Je bent al snel geneigd deze thuisopnamen op hoge waarde te schatten vanwege het sentiment.

Maar tegelijkertijd zijn de opnamen wel degelijk zeer bijzonder. Dat Svensson een waanzinnig pianist was werd gedurende zijn te korte leven natuurlijk al zeer duidelijk. Dat hij in Berglund en Öström de beste muzikanten om zijn composities naar een nieuwe muzikale wereld om te toveren zeker ook. De negen stukken die het album kent geven in alles zijn signatuur af, laten zijn gave techniek en de emotie in zijn spel optimaal horen.

Dat deze stukken uitgeschreven waren mag verondersteld worden, omdat hij dat altijd deed, maar titels hadden ze nog niet. Die zijn er later door zijn vrouw Eva bij verzonnen, met titels waarvan de eerste letters het Griekse alfabet volgen. Een mooie vondst omdat Svensson een link het de Griekse mythologie had en veel van zijn muziek daar links naar heeft. En of deze stukken allemaal in één periode geschreven zijn of over de jaren verspreid is ook niet echt duidelijk.

Homes.s. is een mooi album, een mooie verzameling solostukken die Svensson terecht weer even in het middelpunt van de belangstelling zet. Waar bij e.s.t. muzikale uitdaging een voornaam goed was geldt dit voor deze thuisstukken niet echt maar ze zijn wel bijzonder mooi en rijk aan kleur waarin melancholie overheerst. Maar dat kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat deze stukken extra raken omdat Svensson ons veel te vroeg verlaten heeft.  1. Alpha
  2. Beta
  3. Gamma
  4. Delta
  5. Epsilon
  6. Zeta
  7. Eta
  8. Theta
  9. Icta