×

Recensie

Roots

13 maart 2012

Eric Bibb

Deeper In The Well

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Deeper In The Well Eric Bibb Roots 4 Eric Bibb – Deeper In The Well Written in Music https://writteninmusic.com

Eric Bibb (1951) kreeg zijn eerste akoestische steelstringgitaar toen hij zeven jaar oud was en groeide op tussen (grote) muzikale talenten. Als jongetje van 11 jaar oud adviseerde Bob Dylan hem: “Houd het simpel en vergeet de ‘fancy stuff’ ”. Dat Dylan daarnaast nog meer invloed had op Bibb is wel duidelijk, op zijn nieuwe plaat Deeper In The Well covert hij één van Dylan’s bekendste songs: The Times They Are A Changin’.

Zelf komt de New Yorker uit een muzikale familie: zijn vader, zanger Leon Bibb, werd bekend in de jaren 50 en 60. Zijn oom was de wereldberoemde jazzpianist en componist John Lewis, van het Modern Jazz Quartet. Vrienden van de familie waren onder andere Pete Seeger, Odetta en zanger/acteur/activist Paul Robeson, Eric’s peetvader.

Hoewel Bibb in 1970 al naar Europa emigreerde en nu in Helsinki woont, hoor je toch zijn onmiskenbare roots terug in zijn sound.

Voor de opnames van zijn nieuwe album Deeper In The Well besloot de 60-jarige muzikant naar het warme Louisiana te vertrekken. Een ieder die zich interesseert voor de traditionele volksmuziek van Noord-Amerika weet dat Louisiana altijd al, en nog steeds de plaats is waar oude muziekstijlen overleven en gedijen en waar nieuwe geluiden worden geboren. De plaats heeft een rijke historie van Afrikaanse, Franse, Spaanse, Caribische en inheemse Amerikaanse invloeden geschonken aan de wereld en heeft een eigen unieke cultuur. Dit hoor je terug in Bibb’s sound. Invloeden uit de blues, gospel, cajun, folk en country vermengen zich met Creoolse invloeden. De geschiedenis van de zwarten en blanken vloeit door zijn muziek.

Bibb verzamelde een stel zeer goede muzikanten om zich heen voor de opnames van Deeper In The Well, waaronder Louisiana multi-instrumentalist Dirk Powell op de banjo, fluit, mandoline, accordeon, contrabas en harmonium, de Creoolse fluitist Cedric Watson, harmonica virtuoos Grant Dermody en dobro speler Jerry Douglas. De arrangementen op de cd zijn uitstekend, ieder instrument komt goed tot zijn recht en ook Bibb’s mooie, heldere en zuivere soulstem komt duidelijk naar voren. Om nog maar te zwijgen over zijn mooie slide en pickin’ gitaarwerk.

Deeper In The Well is een zeer fraaie, sfeervolle plaat van de bovenste plank en mag zeker niet ontbreken in de cd kast van Americana liefhebbers. Het geluid is puur, easy-going en aanstekelijk. De teksten zijn beeldend en Eric is, met zijn warme soulstem, een meester in het vertellen van een verhaal. Een echte aanrader!

Tracklist Deeper In The Well:

 1. Bayou Belle
 2. Dig A Little Deeper In The Well
 3. No Further
 4. Sinner Man
 5. Boll Weevil
 6. In My Time
 7. Every Wind In The River
 8. Sittin’ In A Hotel Room
 9. Could Be You, Could Be Me
 10. Money In Your Pocket
 11. Music
 12. The Times They Are A Changin’
 13. Movin’ Up

Tour

Eric Bibb komt eind april naar Nederland en zal op 26 april te zien zijn in LantarenVenster in Rotterdam, op 27 april in Paradiso in Amsterdam en op 28 april in de Oosterpoort in Groningen tijdens de Rhythm & Bluesnight. 1. Bayou Belle
 2. Dig a little deeper in the well
 3. No further
 4. Sinner man
 5. Boll weevil
 6. In my time
 7. Every mind in the river
 8. Sittin'in a hotel room
 9. Could be you, could be me
 10. Money in your pocket
 11. Music
 12. The times they are changin'
 13. Movin' up