×

Recensie

Roots

04 augustus 2014

Elvis Presley – That's The Way It Is (2014 – 8CD/2DVD Box

That's The Way It Is (2014 - 8CD/2DVD Box Set)

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: RCA Records

That's The Way It Is (2014 - 8CD/2DVD Box Set) Elvis Presley Roots 4.5 Elvis Presley – That’s The Way It Is (2014 – 8CD/2DVD Box Set) Written in Music https://writteninmusic.com

In de zomer van 1968 liet de door velen afgeschreven Elvis Presley (33) zien dat The King Of Rock ‘n Roll nog altijd bestond. Al waren de ‘boksringsessies’ wel een wederopstanding na zeven jaar zonder liveoptredens en, een paar goede platen maar veel meer middelmatige tot slechte muziek en vooral veel schaamteloos gemaakte low budget en no-budgetfilms. De hoofdrolspeler zelf beklaagde zich bij herhaling, maar sloeg nooit echt met de vuist op tafel. Tot hij in 1968 ineens wel iets anders deed dan zijn manager wilde. In plaats van een uur kerstliedjes zong hij met een paar vrienden de rauwe rock ‘n roll waarvan de fans hem nog kenden, vertaald naar 1968.

Een jaar later, in de zomer van ’69, keerde Elvis definitief terug op het podium. Het was het begin van een periode die uiteindelijk ook weer een sleur zou worden, maar dat zeker in de eerste paar seizoenen nog niet was. Zomer ’69 was vooral de rocker Elvis te zien, in Vegas-seizoen 2, (winter 1970) nam het aandeel ballads al toe, in de zomer van 1970 werd die trend verder doorgevoerd. Het is deze periode, augustus 1970, die destijds leidde tot de bioscoopdocumentaire That’s The Way It Is en de gelijknamige soundtrack. Al vanaf het begin was er de roep om meer materiaal uit deze sessies en optredens, maar de platenmaatschappij was niet zo scheutig. Zo had Elvis in juni 1970 een paar dagen van zeer productieve opnamesessies in Nashville gehad, die genoeg materiaal opleverden voor drie albums. Vandaar de titel The Nashville Marathon.

Een paar jaar geleden verscheen al een 3CD-box met naast het originele album een CD met repetitie-opnamen en een volledig concert van 12 augustus, de ‘midnight show: Elvis gaf in Vegas doorgaans twee concerten per dag. Ook verscheen van de speelfilm een nieuwe, uitgebreide versie op dvd.

Het wachten van de hardcorefans, 43 jaar lang, is nu beloond met een luxe box van acht CD’s en twee DVD’s. Die bevat het originele album, aangevuld met vier originele singles (op de soundtrack-LP stond de live-versie, op single verscheen destijds een – inmiddels zeldzaam geworden- studio-versie. Enkele outtakes completeren de eerste cd. Vooral eerste takes, waarin goed te horen is hoe Elvis zijn weg nog zoekt in bijvoorbeeld het van Matthews Southern Comfort geleende nummer I’ve Lost You.

Vanaf CD 2 is zes schijven lang de volledige That’s The Way It Is-tour te volgen: alle concerten tussen de ‘Opening Night’ van 10 augustus tot de Dinner Show op 13 augustus. Vaste opener is dan nog niet het uit latere jaren bekende Also Sprach Zarathustra, waarbij The King pas na een intro van een paar minuten opkomt met een wijde cape om. In 1970 begint drummer Ronnie Tutt in het pikkedonker met een snelle roffel die, zodra het podiumlicht aangaat, overgaat in de intro van Elvis’ debuutsingle. Daarna zingt hij afwisselend een medley van Mystery Train en Tiger Man of I Got A Woman. De laatste bevalt kennelijk het best, want die keert in de latere jaren het vaakst terug. De lengte van de shows varieert tussen de 17 en 21 songs. En dan te bedenken dat Elvis voor deze concerttour maar liefst zestig nieuwe songs heeft uitgeprobeerd (of eigen nummers uit de jaren vijftig), waarvan de meeste afvallen (Money Honey, Don’t), maar andere het nog jaren op het repertoire zullen uithouden: Bridge Over Troubled Water bijvoorbeeld, terwijl een nummer als Twenty Days And Twenty Nights slechts één keer wordt gespeeld tijdens de Dinner Show van 12 augustus en daarna nooit meer.

De kwalificatie dat Elvis vanaf 1970 slechts meer ‘ballads’ zong wordt overigens bestreden in het essay dat Warren Zanes in het dikke boek dat bij de box zit. Rond 1968/1969 wilden alle artiesten meer zeggen dan ze eerder in dat decennium hadden gedaan. Nu was dat bij Elvis, met veel filmliedjes niet zo heel moeilijk, maar zijn nieuwe songs moesten ook een stapje verder gaan dan Hound Dog. Met In The Ghetto had hij in ’69 al aangetoond welke kant hij op wilde, dat ging verder op het podium met de keuze voor inhoudelijk en muzikaal veeleisende songs als Bridge Over Troubled Water, Walk A Mile In My Shoes of You’ve Lost That Lovin’ Feelin’. De essayist noemt het voorbeelden van ‘Big Music’. Nieuwe voorbeelden in 1970 waren I’ve Lost You (niemand wist toen nog dat Elvis en Priscilla in 1970 al uit elkaar gegroeid waren), The Next Step Is Love en Just Pretend.

Wie alle zes shows uit augustus 1970 achter elkaar luistert (vermoedelijk niet iets waar de doorsnee muziekliefhebber op zit te wachten) de film opnieuw bekijkt, merkt dat Elvis in 1970 nog volledig ‘in charge’ was. Om te beginnen is dit nog het slanke seks symbool waarop iedereen vijftien jaar eerder verliefd was geworden, maar dan volwassener en fantastisch bij stem. Het tegenwoordig zo veelvuldig bij zangers geprezen ‘rauwe randje’ is in 1970 bij Elvis nog zeer sterk aanwezig (luister maar naar One Night of Suspicious Minds. Dat is al een stuk minder als in 1972 een tweede concertfilm verschijnt, On Tour, en helemaal bij Aloha From Hawaii in 1973. Elvis is dan nog steeds een meesterzanger, maar hij heeft op zijn vijfendertigste de ‘edgyness’ uit zijn comebackperiode al achter zich gelaten.

Ook in de film is dat overduidelijk te zien. In de podiumopname van Suspicious Minds zweept Elvis zijn band op tot ongekende hoogte om die, via één handgebaar weer tot kalmte te manen en een paar seconden later weer terug. In studiorepetities van niet gebruikte nummers als Don’t klinkt nog niet de landerigheid die later zo vaak zou optreden.

Wel neemt hij in 1970 op het podium al zijn toevlucht tot flauwe grapjes die -zo blijkt als je een hele concertreeks achter elkaar luistert, avond aan avond worden herhaald. In het melodramatische You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ zingt Elvis de tekst:

Baby baby, I get down on my knees for you

Om er als grapje aan toe te voegen:

If my suit weren’t too tight!

Best leuk voor een keer, maar om dat nu elke avond te roepen…

Achteraf is 1970 het laatste jaar geweest waarin de frisheid van het weer live muziek maken de boventoon voerde. Vanaf 1971 gingen Elvis en de band zich meer en meer ergeren aan telkens maar weer diezelfde zaal in Las Vegas (manager Tom Parker kwam er nu eenmaal graag om te gokken) en aan de routine van twee concerten op een dag, waarvan het eerste concert steeds samenviel met het diner van het publiek. Zoals drummer Tutt later verklaarde: “Stel je voor: we doen een dinnershow in een grote zaal, je hoort het gekletter van bestek op borden, obers laten een glas vallen, mensen slurpen hun soep en eten hun steaks en daar staat Elvis die zijn hart in zijn optreden legt. We probeerden echt die mensen te bereiken. De tweede show was altijd een hele stap voorwaarts, al dat eten was er niet meer. Mensen zaten klaar om door ons geëntertaind te worden. Die optredens gaven ons meer het concertgevoel, hoewel het nog altijd niet te vergelijken was met de grote arena’s in de VS.

That’s The Way It Is heeft gelukkig dat laatste ‘frisse’ Vegasseizoen voor eens en altijd vastgelegd. Dat dat materiaal nu voor alle Elvisliefhebbers volledig beschikbaar is in geluid en beeld verdient alle lof.

Tracklisting That’s The Wat Is It-Box Set:

CD 1:

 1. I Just Can’t Help Believin’
 2. Twenty Days And Twenty Nights
 3. How The Web Was Woven
 4. Patch It Up
 5. Mary In The Morning
 6. You Don’t Have To Say You Love Me
 7. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 8. I’ve Lost You
 9. Just Pretend
 10. Stranger In The Crowd
 11. The Next Step Is Love
 12. Bridge Over Troubled Water
 13. I’ve Lost You (Single Version)
 14. The Next Step Is Love (Single Version)
 15. You Don’t Have To Say You Love Me (Single Version)
 16. Patch It Up (Single Version)
 17. How The Web Was Woven (Take 1)
 18. I’ve Lost You (Take 1)
 19. You Don’t Have To Say You Love Me (Take 2)
 20. Patch It Up (Take 1)
 21. Bridge Over Troubled Water (Take 1)

CD 2:

 1. That’s All Right
 2. I Got A Woman
 3. Hound Dog
 4. Heartbreak Hotel
 5. Love Me Tender
 6. I’ve Lost You
 7. I Just Can’t Help Believin’
 8. Patch It Up
 9. Twenty Days And Twenty Nights
 10. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 11. Polk Salad Annie
 12. Introductions
 13. Blue Suede Shoes
 14. You Don’t Have To Say You Love Me
 15. Bridge Over Troubled Water
 16. Suspicious Minds
 17. Can’t Help Falling In Love

CD 3 (August 11, Dinner Show):

 1. That’s All Right
 2. I Got A Woman
 3. Hound Dog
 4. Heartbreak Hotel
 5. Love Me Tender
 6. I’ve Lost You
 7. I Just Can’t Help Believin’
 8. Something
 9. I Can’t Stop Loving You
 10. Sweet Caroline
 11. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 12. Polk Salad Annie
 13. Introductions
 14. Bridge Over Troubled Water
 15. Suspicious Minds
 16. Can’t Help Falling In Love

CD 4 (August 11 Midnight Show):

 1. That’s All Right
 2. I Got A Woman
 3. Hound Dog
 4. Love Me Tender
 5. There Goes My Everything
 6. Just Pretend
 7. I Just Can’t Help Believin’
 8. Something
 9. Men With Broken Hearts
 10. Walk A Mile In My Shoes
 11. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 12. Polk Salad Annie
 13. One Night
 14. Don’t Be Cruel
 15. Love Me
 16. Instrumental
 17. Heartbreak Hotel
 18. Introductions
 19. Bridge Over Troubled Water
 20. Suspicious Minds
 21. Can’t Help Falling In Love

 

CD 5 (August 12: Dinner Show):

 1. That’s All Right
 2. I Got A Woman
 3. Hound Dog
 4. Heartbreak Hotel
 5. Love Me Tender
 6. I’ve Lost You
 7. I Just Can’t Help Believin’
 8. Patch It Up
 9. Twenty Days And Twenty Nights
 10. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 11. Polk Salad Annie
 12. Introductions
 13. Blue Suede Shoes
 14. You Don’t Have To Say You Love Me
 15. Bridge Over Troubled Water
 16. Suspicious Minds
 17. Can’t Help Falling In Love

CD 6 (August 12: Midnight Show):

 1. That’s All Right
 2. Medley: Mystery Train / Tiger Man
 3. Hound Dog
 4. Love Me Tender
 5. Just Pretend
 6. Walk A Mile In My Shoes
 7. There Goes My Everything
 8. Words
 9. Sweet Caroline
 10. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 11. Polk Salad Annie
 12. Introductions
 13. Heartbreak Hotel
 14. One Night
 15. Blue Suede Shoes
 16. All Shook Up
 17. Medley: Little Sister / Get Back
 18. I Was The One
 19. Love Me
 20. Are You Lonesome Tonight?
 21. Bridge Over Troubled Water
 22. Suspicious Minds
 23. Can’t Help Falling In Love

CD 7 (August 13: Dinner Show):

 1. That’s All Right
 2. I Got A Woman
 3. Hound Dog
 4. Love Me Tender
 5. Don’t Cry Daddy
 6. In The Ghetto
 7. I Just Can’t Help Believin’
 8. Stranger In The Crowd
 9. Make The World Go Away
 10. Sweet Caroline
 11. You’ve Lost That Lovin’ Feelin’
 12. Polk Salad Annie
 13. Introductions
 14. The Wonder Of You
 15. Heartbreak Hotel
 16. Blue Suede Shoes
 17. One Night
 18. All Shook Up
 19. Bridge Over Troubled Water
 20. Suspicious Minds
 21. Can’t Help Falling In Love

CD 8 (The Rehearsals):

 1. Alla’ En El ‘Rancho Grande’ – Informal Rehearsal
 2. Ghost Riders In The Sky – MGM Rehearsal 2
 3. Cottonfields – Rehearsal
 4. Froggy Went A Courtin’ – Rehearsal
 5. Baby, Let’s Play House – Rehearsal
 6. I Was The One – Rehearsal
 7. Money Honey – Rehearsal
 8. Don’t – Rehearsal
 9. (Now And Then There’s) A Fool Such As I – Rehearsal
 10. Such A Night – Rehearsal
 11. It’s Now Or Never – Rehearsal
 12. What’d I Say – Rehearsal
 13. Yesterday – Rehearsal
 14. Get Back
 15. Don’t It Make You Wanna Go Home – Rehearsal
 16. I Washed My Hands In Muddy Water – Rehearsal
 17. Stranger In My Own Home Town – Rehearsal
 18. Farther Along – Rehearsal
 19. Santa Claus Is Back In Town – Rehearsal
 20. Oh Happy Day – Rehearsal

DVD 1:

 • 2001 Special Edition That’s The Way It Is

DVD 2:

 • 1970 Original Theatrical Version That’s The Way It Is