×

Recensie

Roots

24 februari 2011

Elvis Presley

Elvis Is Back (Legacy Edition)

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: RCA Records

Elvis Is Back (Legacy Edition) Elvis Presley Roots 4.5 Elvis Presley – Elvis Is Back (Legacy Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is het beste album dat Elvis Presley maakte? Vooropgesteld: in de periode dat Elvis begon met het opnemen van platen (1954) waren albums nog totaal oninteressant, want onbetaalbaar, voor de groep die zijn muziek waardeerde, de jeugd.

Bovendien was Elvis tijdens plaatopnamen lang niet altijd bewust bezig met een bepaald album of een thema in zijn gedachten. Veelal was het ‘executive producer’ Felton Jarvis (of in eerdere jaren Steve Sholes) die met het opgenomen materiaal aan de slag ging om er een album (of meerdere) uit samen te stellen.

Een van de weinige keren dat Elvis de studio in ging met het doel een album op te nemen, was in het voorjaar van 1960, net na zijn terugkeer uit militaire dienst, toen hij in twee dagen het materiaal opnam voor Elvis Is Back, de plaat die door velen als een van zijn beste langspelers wordt gezien, als het al niet de allerbeste was.

Waarom? Omdat Elvis Presley zich op dat moment, na twee jaar afwezigheid vanwege de dienstplicht, opnieuw moest bewijzen aan zijn oude publiek, terwijl hij tegelijkertijd op zoek moest naar een nieuw publiek. Met die dubbele opdracht zat Elvis Presley op 20 maart 1960 in de RCA studio in Nashville, voor het eerst met een regiment topsessiemuzikanten uit Nashville in plaats van zijn drie maten uit de jaren vijftig Scotty, Bill en DJ.

Van de achttien songs die werden opgenomen in twee lange avonden (3 april was de tweede avond), kwamen er twaalf op Elvis Is Back. Make Me Know It, de albumopener, en het van The Drifters bekende Such A Night waren bewijzen dat Elvis nog steeds alles in huis had dat hem vijf jaar eerder hét idool van Amerika had gemaakt. Bovendien bleek zijn stem beter dan ooit te klinken. Fever, geschreven door Little Willie John en door hem als snelle blues opgenomen, werd door Elvis opgepakt in de Peggy Lee-versie.

De blues, met name de Deltablues, is uiteindelijk de overheersende stijl op Elvis Is Back. Reconsider Baby van Lowell Fulson is er een voorbeeld van, net als Like A Baby van Jesse Stone.

De Legacy Edition van Elvis Is Back bevat naast de twaalf originele tracks nog 24 nummers extra. Dat zijn singles en B-kanten die Elvis in 1960 en 1961 uitbracht, waaronder enkele van zijn grootste hits (It’s Now Or Never, Are You Lonesome Tonight?, Little Sister, Stuck On You), maar ook het volledige album dat Elvis in maart 1961 zou opnemen, precies een jaar na Elvis Is Back en dat zou verschijnen onder de titel Something For Everybody.

In tegenstelling tot Elvis Is Back heeft deze collectie van twaalf liedjes geen legendarische status, maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit van Elvis’ performances, zo blijkt als je beide platen naast elkaar legt. Eigenlijk klinkt Elvis’ stem in 1961 beter dan het jaar daarvoor. Alsof hij zich al aan het opwarmen is voor de ‘boksringsessies’ van 1968. Officiële Amerikaanse singles zouden niet van dit album worden getrokken (dat was ook het geval geweest met Elvis Is Back), desondanks gingen er al snel 1,1 miljoen exemplaren over de toonbank in de VS. Deze Legacy Edition bevat zodoende twee albums van Elvis in topvorm.

Tracklisting Elvis Is Back Legacy Edition:

Disc1 – Elvis Is Back – The Original Album:

 1. Make Me Know it
 2. Fever
 3. The Girl Of My Best Friend
 4. I Will Be Home Again
 5. Diry, Dirty Feeling
 6. Thrill Of Your Love
 7. Soldier Boy
 8. Such A Night
 9. It Feels So Right
 10. Girl Next Door Went A’Walking
 11. Like A Baby
 12. Reconsider Baby

The Hit Singles:

 1. Stuck On You
 2. Fame And Fortune
 3. It’s Now Or Never
 4. A Mess Of Blues
 5. Are You Lonesome Tonight?
 6. I Gotta Know
 7. Surrender

Disc2 – Something For Everybody – Original Album:

 1. There’s Always Me
 2. Give Me The Right
 3. It’s A Sin
 4. Sentimental Me
 5. Starting Today
 6. Gently
 7. I’m Coming Home
 8. In Your Arms
 9. Put The Blame On Me
 10. Judy
 11. I Want You With Me
 12. I Slipped, I Stumbled, I Fell

The Hit Singles:

 1. I Feel So Bad
 2. (Marie’s The name) His Latest Flame
 3. Little Sister
 4. Good Luck Charm
 5. Anything That’s Part Of You


 1. There's Always Me
 2. Give Me the Right
 3. It's a Sin
 4. Sentimental Me
 5. Starting Today
 6. Gently
 7. I'm Coming Home
 8. In Your Arms
 9. Put the Blame on Me
 10. Judy
 11. I Want You with Me
 12. I Slipped, I Stumbled, I Fell
 13. I Feel so Bad
 14. (Marie's the Name Of) His Latest Flame
 15. Little Sister
 16. Good Luck Charm
 17. Anything That's Part of You