×

Recensie

Pop

04 november 2011

DWDD Recordings

DWDD Recordings

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: PIAS

DWDD Recordings Diverse artiesten Pop 3 DWDD Recordings Written in Music https://writteninmusic.com

Een groep van 34 artiesten die muzikaal uitgekleed hun favorieten coverden in tv-show De Wereld Draait Door is verzameld op een kloeke dubbel-cd. Maar bij elkaar is het nog een flinke kluif…

Muziek en De Wereld Draait Door, er zijn al veel woorden aan vuil gemaakt. Vooral ‘het minuutje’ dat artiesten krijgen in het tv-programma is een heikel punt. Waarom mogen muzikanten geen hele nummers spelen? Muziek zou een ‘zapmoment’ zijn, is het antwoord. Toch blijft het oneerbiedig, want in feite is het beperken tot een minuut ongeveer hetzelfde als een half schilderij laten zien, of maar een fragment van een foto. Tegelijkertijd, er zijn maar weinig andere programma’s op de vaderlandse kijkbuis die structureel aandacht aan Nederlandse artiesten besteden. Naast de vrijwel dagelijkse ‘minuut’ ook het maandelijkse podium voor een huisband (heeft met name de carrières van Van Velzen en Moke geen kwaad gedaan), staan van alle ‘minuutjes’ volledige uitvoeringen op de website van het programma en zijn er sinds vorig seizoen de zogenaamde DWDD Recordings. Deze werden al snel een vast en bijna wekelijks terugkerend item in het programma. Naar voorbeeld van Johnny Cash en diens American Recordings mogen Nederlandse artiesten gewapend met akoestische gitaar een uitgeklede versie van een nummer dat hen heeft geïnspireerd.

Op televisie wordt daar steevast ruim de tijd voor genomen en is het allesbehalve een zapmoment. Je bent nieuwsgierig naar zowel de nummers die de artiesten onder handen gaan nemen, als naar de uitvoeringen er van. Soms leverde het tijdens de eerste reeks (de tweede is onlangs begonnen) zinderende muziektelevisie op, in andere gevallen was het minder geslaagd maar altijd boeiend. Hoogtepunten waren onder meer Blaudzun die met banjo Shout van Tears For Fears geheel naar zich toe trok, Anneke van Giersbergen die met All I Want Is You van U2 de kijkers tot in het diepst van het hart wist te raken, Felix Maginn die met zijn versie van The Chauffeur aantoonde dat Duran Duran puike liedjes heeft gemaakt en Jaap Dulles en Jaap Kwakman (3JS) die Van Morrison naar huis bliezen met hun uitvoering van Into The Mystic. Juist die hoogtepunten maakten dat het een item werd waarvoor je elke keer weer op het puntje van de stoel zat te kijken en luisteren. Zelfs als het artiesten betrof waar je wellicht niet zo veel mee had.

Er was zo veel vraag naar de covers, dat de artiesten vrijwel allemaal nog eenmaal aantraden om de liedjes in De Melkweg in zijn geheel te spelen tijdens twee uitverkochte DWDD Recordings live shows. Vrijwel al die opnames (Wouter Hamel ontbreekt bijvoorbeeld) zijn nu als dubbel-cd uitgebracht. En waar de DWDD Recordings op televisie uitermate spannend en verrassend waren, vallen ze bij elkaar gezet op cd eerlijk gezegd wat tegen. Aan de inzet van de artiesten ligt het niet, al lijken sommige artiesten zich er een beetje makkelijk af te maken. Maar dat kunnen ook zenuwen zijn. Het ligt wellicht wel aan het vooral op cd heel erg op de loer liggende ‘zapmoment. Op televisie was er slechts ruimte voor maximaal twee covers per aflevering. Dat blijkt eigenlijk wel genoeg, het zorgde dat je bleef kijken zonder naar de afstandbediening te grijpen. Worden het er meer (zoals op deze verzamelaar) dan gaat de hand onwillekeurig steeds naar de fast forward knop op het moment dat een liedje niet helemaal in je straatje ligt, of dat je het origineel stiekem toch beter vindt. Het is daarom lastig beoordelen. Losse tracks werken in deze beter dan een verzamelaar. Dus kies gewoon je eigen favoriete covers van deze verzamelaar en neem deze gedoseerd tot je. Dan komen ze waarschijnlijk het beste tot hun recht.

Tracks DWDD Recordings

 1. Waylon – I Do Believe
 2. Miss Montreal – If It Makes You Happy
 3. Frank Boeijen – Suzanne
 4. Dazzled Kid – Ain’t No Sunshine
 5. Fay Lovsky – Just Like This Train
 6. Blaudzun – Shout
 7. Stefan Schill – When You Were Mine
 8. Saskia En Serge – Desperado
 9. Ruben Block – Sweet Dreams
 10. Roosbeef – Blue
 11. Hans Vandenburg – Psychokiller
 12. Lenny Kuhr – Canço Do Mar
 13. Bertolf – Me And My Guitar
 14. Hans De Booij – We Zullen Doorgaan
 15. Anneke Van Giersbergen – All I Want Is You
 16. Jack Poels – Rainy Night In Soho
 17. Bennie Jolink – Give My Love To Rose
 18. Marike Jager – Come Together
 19. Anita Meijer – Dust In The Wind
 20. Jan Dulles & Jaap Kwakman – Into The Mystic
 21. Elle Bandita – Go Your Own Way
 22. Krystl – Arms Of A Woman
 23. Ben Cramer – Without You
 24. Sabrina Starke – True Colors
 25. Torre Florim – Goin’ Out West
 26. Jacqueline Govaert – On Saturday Afternoon In 1963
 27. Jan Smit – (Everything I Do) I Do It For You
 28. Ellen Ten Damme – Ich Weiss Nicht Zu Wem Ich Gehöre
 29. Thé Lau – Happy Christmas (War Is Over)
 30. Janne Schra – Mysteries
 31. Mathilde Santing – The Heart Of Life
 32. Felix Maginn – The Chauffeur
 33. Stevie Ann – Simple Twist Of Fate
 34. Alain Clark – Ignition