×

Recensie

Alternative

15 augustus 2021

Dunkelziffer

In the Night

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

In the Night Dunkelziffer Alternative 4 Dunkelziffer – In the Night Written in Music https://writteninmusic.com

Als Rebop Kwaku Baah rond de Colours and Soul releasedatum onverwachts tijdens een concert in Stockholm aan een hersenbloeding overlijdt, komt er versneld aan de samenwerking met Dunkelziffer een einde. De Afrikaanse reggae invloeden van de Ghanese artiest worden door het tevens van Can afkomstige Japanse stemgeluid van Damo Suzuki vervangen waarmee de band vervolgens In The Night opneemt.

Of de plotselinge dood van Rebop Kwaku Baah ermee te maken heeft durf ik verder niet te beweren, maar In The Night klinkt een tikkeltje ingetogener dan de voorganger. De geest van de voormalige leadzanger overheerst nog overduidelijk in de intiemere Watch On My Head reggae en het zonovergoten I See Your Smile positivisme. Het leven gaat door, en bij Sunday Morning krijg je door de dromerige harp het Oosters sprookje sfeertje. Een uitnodigend vliegend klankentapijt waaroverheen de spiritueel ingestelde Damo Suzuki als een ware goeroe zijn herkenbare, maar tevens onnavolgbare betoverende hoge stemgeluid drapeert. Jazzy pianotoetsen en lome saxofoonpartijen doorbreken als uitgestrekte zonnestralen de ritmische hypnotiserende regendans. De rol van blazer Wolfgang Schubert is in omvang toegenomen, hij laat de instrumenten gevaarlijk krijsen, beangstigend gillen en liefkozend ademen. Een prachtig krioelend samenspel welke weer eens bewijst met wat voor wonderbaarlijk getalenteerde muzikanten we hier te maken hebben.

Het mysterieuze filmische Retrospection heeft een grijs ondervlak waaroverheen een typisch fluorescerende eighties kleurenveld geschilderd is. Een eeuwigdurende epische jamsessie welke door de repeterende drums van Stefan Krachten in gang gezet worden die hier blikkerig en schel doorheen klinken. Een gemis om deze niet in de mix mee te nemen, blijkbaar kiezen ze uiteindelijk toch voor een zo authentiek mogelijke live sound. Door deze wat amateuristische aanpak overheerst het sessiegevoel en blijft het identieke Dunkelziffer geluid intact. De rust wordt in de eindsprint herwonnen als Rike Gratt doelbewust met zijn onderdompelende baspartijen een voorzet geeft. Door het abrupte einde koppen ze deze helaas niet in.

Ze stappen van door een meer levendige sound van hun elektronische verleden af. De invloed van de progressieve rock en ingewikkelde free jazz is in het zomerse droog funkende Q tastbaar, waarmee ze een mijlenverre voorsprong op de heersende new wave hebben en het hokjes denken simpelweg ontwijken. De (Do Watch What You Can) Prof. gangster ska beukt onbedwingbaar alle kanten op, een multicultureel boevennest aan smerige straatrock die de achterdeur naar de punk en wereld muziek opent. Natuurlijk worden de krautrock liefhebbers niet teleurgesteld. Oriental Cafe is een dwarse intensieve beleving die zich een weg door ophitsende jungle conga’s naar bedrieglijke fata morgana romantiek waant om uiteindelijk in een ultieme psychedelische hypnotiserende bad dream trip te eindigen. Koortsig als een zwerm malaria muggen die zojuist besluiten om het jachtseizoen te openen.  1. Watch On My Head
  2. Sunday Morning
  3. Retrospection
  4. Q
  5. (Do Watch What You Can) Prof.
  6. I See Your Smile
  7. Oriental Cafe