×

Recensie

Electronic

10 augustus 2021

Dunkelziffer

Colours and Soul

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Colours and Soul Dunkelziffer Electronic 3.5 Dunkelziffer – Colours and Soul Written in Music https://writteninmusic.com

De Neue Deutsche Welle kondigt zich als de Duitse new wave aan als het baanbrekende Krautrock werk van Kraftwerk de weg vind naar de Britse synthpop. Ze haken hier op in door tevens een Engelstalige variant van hun platen uit te brengen, en met de singles The Robots en The Model van The Man Machine internationaal behoorlijk te scoren. De geestverwanten van Can lassen een langdurige sabbatical in als een ontevreden Holger Czukay de band verlaat en vervolgens onder andere bij Eurythmics en Jah Wobble opduikt. Bij laatstgenoemde neemt Can collega Jaki Liebezeit op Full Circle plaats achter het drumstel.

Jaki Liebezeit doubleert in diezelfde periode tevens als bongospeler op Colours And Soul van Dunkelziffer waarop ook de van Can afkomstige Ghanese zanger Rebop Kwaku Baah te horen is. Dit project komt voort uit de Keulse Stollwerck krakersscene en de funky Krautrock van Phantom Band, een jazzy uitlaatklep waarbij tevens leden van Can een belangrijke bijrol in vervullen. Dunkelziffer is een swingende vooruitstrevend new wave gezelschap welke Krautrock aan experimentele Neue Deutsche Welle koppelt. Bureau B eert dit vergeten gezelschap door hun eerste twee platen Colours And Soul en In The Night in een re-release weer onder de aandacht te brengen.

Colours And Soul ligt in het verlengde van de sound die de Jamaicaanse stijlicoon Grace Jones heeft neergelegd. Bleib Nicht So Lang Im Schatten Stehn is met de krioelende stadse stoplicht drukte een heuse yuppie song. Vluchtig en met het live fast, die young gevoel van glamour en kitsch, vanuit een New Yorks penthouse neerkijkende op de urbane leefgemeenschap die zich in de straatarmoede staande houden.

Bezwerende hypnotiserende tribal percussie wordt afgewisseld door een hete relaxte salsa aan wereldmuziek van Kedema die doordrenkt is met zuidelijke exotica en heerlijke prikkelende dub. Levendige verkoelende baspartijen in de funkdisco van This Is How You Came en de Caribische reggae van het toepasselijke Free verleiden de nachtclub high society jazz tot een rituele paringsdans die onder toeziend oog van saxofonist Wolfgang Schubert publiekelijk op de flikkerende dansvloer uitgevoerd wordt.

Het is een mooie ontwikkeling om getuige te zijn van de loskoppeling van de statische typerende Duitse Krautrock beweging. Die eigenzinnigheid openbaart zich nog wel in de wegzweverige elektronica van het licht psychedelische Dark Number, het repeterende in herhaling vallende monotoon gezongen Strom en het minimalistische hoorspel Arche Noah.

Verder drijven de muzikaal goed uitgewerkte ideeën als ontketende losgebroken eilandjes helemaal weg van de stabiele continentale basis. Nu komt het allemaal wat gedateerd over, maar toen was het een ware aardverschuiving. Ik geloof niet dat het muzikale landschap er heel anders uit zou zien zonder Colours and Soul, maar een leuke aanvulling is het zeker. Dat heeft Bureau B goed gezien, wat een heerlijke aanwinst is dat platenlabel toch. 1. Kedema
 2. Bleib Nicht So Lang Im Schatten Stehn
 3. This Is How You Came
 4. Keine Python
 5. Dark Number
 6. Stil der Neuen Zeit
 7. Zufall in der Wirklichkeit
 8. So
 9. Strom
 10. Free
 11. Colours and Soul
 12. Arche Noah
 13. Don't Ask Me
 14. Beside the Light