×

Recensie

Rock

18 maart 2017

Donnerwetter

Donnerwetter

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Butler Records

Donnerwetter Donnerwetter Rock 4 Donnerwetter-Donnerwetter Written in Music https://writteninmusic.com

Het publiek bij de releaseshow van Oscillation van Navarone, werd opgewarmd door het spetterende, krachtige en overtuigende Donnerwetter. De band met de eigenzinnige naam maakt al net zo’n eigenzinnige muziek als de naam doet vermoeden. En, voor de hokjesfetisjisten onder de lezers: er is niet zomaar een hokje denkbaar waar je deze band onder kunt scharen. Niet anders dan misschien wel de noemer Donnerwetter zelf. De muziek omvat net zo makkelijk psychedelica, surf- en hardrock, countryinvloeden als pop, alternatieve rock en jazz-invloeden. Die veelzijdigheid noteerden we al bij de recensie van het het tweede album van de band. De band bracht in januari van dit jaar hun debuutalbum opnieuw uit. Dat album was in eerste instantie alleen bij optredens verkrijgbaar.

Mooi in de tijd terug te duiken en te zien waar de bron lag van het geluid op Pavlov Beauty Saloon.  Ook op het eerste album brengt de band je als luisteraar van de ene muzikale omgeving in de andere. Het ene moment waan je je gelukzalig in de rockende dampende klanken van Dance waar de vervaarlijke riff van Danko Jones had kunnen zijn, waarbij Ray Manzarek aanschoof. Wild rockend en psychedelisch het ene moment en dan een rustig moment bij In The City waarbij je opschrikt iedere keer als het refrein zich meldt. Ego kent de springerigheid van Nijmegenaren De Staat en koppelt dat aan een gevoel voor pop. In feite is dat een stevige pijler in de muziek van de band. Randen van de verschillende muzieksoorten die de band beheerst, worden opgezocht en tegelijk is er altijd het bewustzijn om nooit te zeer over de kop te gaan en het liedje het liedje te laten zijn.

De stem van Rocco Ostermann is buitengewoon flexibel; Rocco weet veel emotie in zijn stem te leggen en kan juist met die variatie ook meerdere muzieksoorten aan. Het is mooi om te horen hoe geroerd hij kan klinken in Dressed Up en in Goddam Alive terwijl hij op andere plaatsen de psychedelica ook in zijn stem tot uiting weet te brengen. Als je daarbij in overweging meeneemt dat de muzikanten, Wout Kemkens, zanger/gitarist van Shaking Godspeed,  Matthijs Stronks, bas en toetsen en Mike Visser, drums allen hun sporen in de muziek verdiend hebben, dan is het niet vreemd te noemen dat de muziek instrumentaal van hoogstaand niveau is. De band is zowel gedreven en strak. Met Nijmegen als geboorteplaats van veel sterke rockbands aan de ene kant en aan de andere kant de Achterhoek waar zowel Normaal, Jovink als de Backcorner Boogie Band acte de présence gaven binnen de rockmuziek, is het niet vreemd dat met Donnerwetter in diezelfde streek weer een krachtige loot aan de rockboom is ontstaan. Met de heruitgave van het debuut van Donnerwetter is de nog prille discografie van de band voor  rockliefhebbers weer compleet verkrijgbaar.

 

  1. Dance
 2. In The City
 3. Ego
 4. Wake Up
 5. Dressed Up
 6. Mojohand
 7. Love Is Not Around
 8. Goddam Alive
 9. Silent One
 10. Crosseyed Dog
 11. Ego (live bonus track)
 12. Silent One (live bonus track)
 13. Mosquito Man (bonus track)