×

Recensie

Eigentijds

14 mei 2018

Donder

Donder

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Donder

Donder Donder Eigentijds 4 Donder – Donder Written in Music https://writteninmusic.com

Zoals iedereen die jazz in de gaten houdt weet, zijn momenteel Engeland (Londen en Manchester) en België, en dan vooral Vlaanderen, de hotspots om nieuw talent te ontdekken. Onwaarschijnlijk veel geweldige muzikanten en onverwachte albums komen er steeds weer uit.

Donder, het pianotrio met een oorsprong in Antwerpen, maakte twee jaar geleden met Still een enerverende entree. Onvoorspelbare, lang uitgerekte, composities lieten ze horen, met een bijna verstilde sfeer maar met de kracht van de onvoorspelbare natuur waar je in gedachten, naar de muziek luisterend, naar vertrokken was. Het album bleek een sleeper, de zo mooie Engelse term voor een album dat iets langer nodig heeft om tot je door te komen. En met hun fascinerende optredens maakten ze hun reputatie als band met een ongrijpbare sfeer ook live helemaal waar.

Voor hun nieuwe album togen pianist Harrison Steingueldoir en drummer Casper Van De Velde (ook SCHTNZL) vorig jaar april naar het Deense Kopenhagen om daar met hun vriend en bandlid Stan Callewaert (bas), die daar reeds twee jaar aan het conservatorium studeert om zijn masters te halen, een nieuw album op te nemen. Dat gelijknamige (of zonder titel) album werd met de hulp van Deense muzikant Lars Greve, die diverse blaasinstrumenten bespeelt, en in een dag in concertzaal Koncertkirken opgenomen. De plek die bekend staat om de fantastische akoestiek was de ideale plek om met z’n allen tegelijk spelend in de studio de magie van het moment te vatten.

Dat dit fantastische gelukt is laat alles op het nieuwe album horen. Greve, ook bekend van het geweldige Girls in Airports, is een mooie aanvulling op het bandgeluid. Het trio dat de band in basis vormt heeft al een rijk geluid dat in fascinerende lagen wordt opgebouwd. Verstilde, lang uitgerekte composities maken ze, die in fraai gekozen noten steeds een vervreemdende sfeer oproepen. Ze benaderen hun instrument altijd net even anders, weten er naast het daadwerkelijke geluid vaak allerlei andersoortige geluiden uit te krijgen die het muzikale spectrum alleen maar verrijken. Greve zoekt die vrijheid ook en sluit met zijn spel dus naadloos op de andere mannen aan.

Donder is een muzikaal super interessant album. Wie de tijd neemt de composities tot zich te nemen, het liefst in alle rust in volledige concentratie op de muziek, geeft zich over aan absolute schoonheid. De mannen kiezen nooit een voorspelbare weg, sommige composities waren voorgeschreven andere zijn vrije improvisatie, en ze maken gebruik van de ruimte en akoestiek die de ruimte biedt. Dat levert een belangwekkend album dat met de tijd net als voorganger Still alleen maar meer zal gaan rijpen. Zo fijn om jonge en o zo getalenteerde muzikanten te horen die immer het muzikale avontuur zoeken en alles wat ze geleerd hebben los kunnen laten om op een vrije manier hun eigen geluid te vinden. Donder is een fascinerend en geweldig album.

Het tweede album van Donder is via hun bandcamp pagina’s te verkrijgen. Of via hun eigen site: www.donderband.com . Let op: Het album is ook op vinyl te verkrijgen maar de oplage is maar 100 stuks. Daar moet je dus snel bij zijn!  1. Lichaamloos
  2. Oskar
  3. Mirror
  4. Someone To Make Breakfast For
  5. Vinterlys
  6. Secrets
  7. When The Sea Is Empty
  8. Nachtzwemmen