×

Recensie

Pop

24 februari 2012

Divera

Love & Taboo

Geschreven door: Ewoud Assen

Uitgebracht door: moerasgas, faze

Love & Taboo Vera van der Poel Divera Pop 4 Divera – Love & Taboo Written in Music https://writteninmusic.com

Het artwork verraadt een spiritueel album, dit debuut van Divera. Door de lichtgevende cirkels geplaatst tegen een zwarte achtergrond verwacht je met deze plaat in hogere sferen te belanden. Enigszins word je op het verkeerde been gezet, want Divera weet te boeien, te ontroeren en tot nadenken aan te zetten zonder ‘wazig’ te worden. Sterker nog, ze weet dit kraakhelder te brengen.

Love & Taboo is de veelzeggende titel van het debuut van Vera van der Poel, alias Divera. De plaat bevat 10 nummers die gaan over thema’s als liefde, verdriet en spijt. Met thema’s als deze is de verwachting dat het maar zo eens een zware plaat kan zijn geheel op z’n plaats. Dit album zet je niet zomaar aan op een willekeurig moment. Hier moet je naar luisteren, luisteren naar de bij tijd en wijle zwaarmoedige teksten en vooral prachtige muzikale schoonheid. De liedjes zijn kraakhelder en doen eng veel denken aan Joni Mitchell. Je denkt haar letterlijk te horen bij nummers als Miss Me en One Day At A Time. Vergelijk ze eens met Mitchell’s A Case of You of Little Green. De gelijkenis moge duidelijk zijn, maar ordinair kopieerwerk is het allerminst. Het is erg knap wat van der Poel weet neer te zetten.

Het alter ego Divera debuteert met Love & Taboo, van der Poel zelf is allang niet groen meer. Je zou haar kunnen kennen van Mimizine (1999), Voer (2005) of Beeswamp (2006). In alle 3 gevallen bewees ze een multi-instrumentalist te zijn door totaal verschillende stijlen te kunnen spelen. Mimizine was elektro/dance, Voer jazzy-pop en Beeswamp bracht funk. Als Divera bezit ze de gave om als singer-songwriter prachtige liedjes te maken.

Luisteren is een belangrijk onderdeel voor het waarderen van deze plaat. Zet hem wat later op de avond aan en dim enigszins de lichten, vervolgens languit op de bank en het enige wat je nog hoeft te doen is je laten betoveren door de klanken van haar gitaar en de loepzuivere zang. Af en toe gaat dit door merg en been, zoals bij The Butcher over een (haar?) vader die zijn dochter heeft misbruikt. Het bewijs dat ze prachtig kan zingen hoor je eigenlijk de gehele plaat, maar titelnummer Love & Taboo is wel erg fijn en breekbaar. Een Simon en Garfunkel’s The Boxer achtig refrein hoor je in Famished Road.

Love & Taboo is 1 van de fijnere platen die ik dit jaar tot nog toe gehoord heb. Het ontroert, heeft een betoverende werking, maar is bovenal een prachtig album dat gewaardeerd zal worden door mensen die de tijd willen nemen om naar muziek te luisteren.

Tracklisting Love & Taboo:

  1. Me And My Garden
  2. Miss Me
  3. Precarious Kisses
  4. One Day At A Time
  5. Love And Taboo
  6. Famished Road
  7. Speechless Mind
  8. Amnesia
  9. The Butcher
  10. Meant To Be