×

Recensie

World

21 juni 2013

Dirtmusic

Troubles

Geschreven door: Robert Schuurman

Troubles Dirtmusic World 4 Dirtmusic – Troubles Written in Music https://writteninmusic.com

Na het succes van het gelijknamige debuut in 2007 zocht het voormalig trio van Dirtmusic, Chris Eckman (The Walkabouts), Hugo Race (Fatalist/True Spirit en Bad Seeds) en Chris Brokaw (Come/Codeine) nog meer het muzikale avontuur op en belandde men in Timboektoe op het legendarische Festival-au-Desert, waar Dirtmusic speelde  met de bekende Tuareg band Tamikrest. Geïnspireerd door hun sound werd vervolgens in 2010 het album BKO (Internationale luchtvaartcode voor de Malinese hoofdstad) opgenomen, waarop de band niet alleen met Tamikrest samenwerkt maar ook met Lobi Traore en Tartit-zangeres Fatimata Walet Oumar, resulterend in een geweldige cross-over plaat die op een fraaie manier het Westerse geluid met de Tamasheq woestijn-rocksound liet samensmelten.

Na het vertrek van Chris Brokaw besloten Race en Eckman nog dieper in de Malinese muziekcultuur te duiken en naar Bamako, Mali af te reizen met een laptop vol teksten om daar zonder complete songs en strategie samen met een selecte groep talentvolle Malinese muzikanten de studio in te duiken om aan een spannend album te werken. De basis van de band wordt gevormd door leden van de bands van Ben Zabo en Samba Touré, die zelf ook gastvocalen voor hun rekening nemen. Aangevuld met Virginie Dembele (Rokia Traore), Arminata Wassidje Traore en Zoumana Tereta slaagt Dirtmusic er ook op Troubles weer eenvoudig in de muzikale kloof tussen Afrika en het Westen te verkleinen. Er wordt zowel in het Engels, Tamasheq, Bambara als Songhai gezongen en toch klinkt alles als een fraai geheel.

De bezwerende opener Chicken Scratch zet de toon voor een meeslepende muzikale reis. Het dreigend klinkende Fitzcarraldo is een logisch vervolg, waarbij de vocalen zich perfect ondersteund weten door vakkundige West Afrikaanse percussie. Ook The Big Bend houdt de spanning goed vast en op Wa Ya Yo bereikt de geslaagde samenwerking een nieuw hoogtepunt. Maar zelfs dan moeten de allerbeste songs nog komen! De krachtige titelsong Troubles vormt een goede opmaat naar het volgende pronkstuk, La Paix, waar mede door het heerlijke gitaarwerk de gedrevenheid van afspat! Take It On The Chin vormt een mooi, (desert)bluesy, rustpunt om vervolgens weer het experiment te zoeken in het eveneens rustieke Wa Nuza en te schitteren in het laatste hoogtepunt Sleeping Beauty, waarin de hemelse combinatie tussen de zang en de lekkere funk-gitaar het fundament legt voor een geweldig nummer. Het slotakkoord is voor God Is A Mystery, dat al net zo mysterieus klinkt als de titel doet vermoeden.

Met Troubles heeft Dirtmusic wederom een ijzersterk album gemaakt. Met nog een tweede album uit deze opnamesessies in het vooruitzicht (begin 2014) ziet ook de toekomst van het huidige duo er rooskleurig uit! 1. Chicken Scratch
 2. Fitzcarraldo
 3. The Big Big Bend
 4. Wa Ya You
 5. Up To Us
 6. Troubles
 7. La Paix
 8. Take It On The Chin
 9. Wa Nuza
 10. Sleeping Beauty
 11. God Is a Mystery