×

Recensie

Jazz

21 september 2016

Positie 8 Jaarlijst 2016

Dinosaur

Together, As One

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Together, As One Dinosaur Jazz 4.5 Dinosaur – Together, As One Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Britse jazzscene een ontzettend levendige is bewijst ook Dinosaur, de band rondom trompettist Laura Jurd, weer. Wat een geweldig spannend album is Together, As One geworden.

Het mag duidelijk zijn dat Jurd met toetsenman Elliot Galvin, bassist Conor Chaplin en drummer Corrie Dick een geweldige nieuwe band is gestart. Ze behoren allen tot de jonge garde zeer veelbelovende Britse jazzmuzikanten en zijn hun sporen al ruimschoots aan het verdienen. Zo speelden zowel Jurd als Dick dit jaar mee op het uitstekende solo debuut Fellow Creatures van Phronesis-bassist Jasper Høiby en bracht Galvin met zijn trio begin dit jaar nog een prima album debuut uit.

Jurd maakte als leider van een band al eerder twee albums, waarop ook Galvin, Chaplin en Dick meespeelden, en won reeds vele grote jazzprijzen in haar thuisland. Ze wordt met haar geweldige trompetspel terecht op handen gedragen. Met Dinosaur zet ze weer een genadeloze stap voorwaarts. Want in de band met de nooit voorspelbaar spelende Galvin, Chaplin en Dick maakt haar trompetspel nog meer indruk dan ooit tevoren. En de composities die ze voor het album schreef laten ook haar grote groei als componist horen. Luister alleen al eens naar het overweldigende Primordial en wees daarin gelijk volledig overtuigd.

Together, As One, de titel zegt in deze meer dan genoeg, is een erg goed bandalbum geworden. De composities dagen uit en zijn in opzet en opbouw immer zeer verrassend. Galvin overtuigt volop als toetsenwizard. Wat hij uit zijn keyboards haalt bepaalt de sfeer van de composities genadeloos. Prachtig hoe hij steeds weer met stuiterend dan weer vloeiend spel de composities dat tomeloze extra geeft. Dat Chaplin en Dick een meer dan fascinerende ritmetandem zijn maakt dit Dinosaur debuut ook meer dan duidelijk. Ze trekken, duwen, swingen en vloeien steeds weer heerlijk onvoorspelbaar door de composities heen. Wat een geweldige muzikanten.

Maar natuurlijk is het Jurd die met haar prachtspel steeds de lijnen uitzet of de composities weer back on track brengt. Dat ze met haar mannen een ongelooflijke chemie heeft blijkt uit elke compositie. Ze blaast met ongelooflijk veel overtuiging haar tonen over de composities en weet met haar spel zowel te verbazen als emotioneren. Ongelooflijk wat deze jonge vrouw uit haar trompet weet te halen. De klasse spat er van af. Maar dat doet eigenlijk alles van het ijzersterke Together, As One. Het is een meesterlijk debuut van een kwartet dat het volledig verdient de wereld bij storm te veroveren. Together, As One is een absolute must-hear.  1. Awakening
  2. Robin
  3. Living, Breathing
  4. Underdog
  5. Steadily Sinking
  6. Extinct
  7. Primordial
  8. Interlude