×

Recensie

Alternative

15 april 2015

Dinner – Three EP’s,

Three EP’s, 2012-2014

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Captured Tracks Records

Three EP’s, 2012-2014 Dinner Alternative 3 Dinner – Three EP’s, 2012-2014 Written in Music https://writteninmusic.com

Bijzondere artiest, deze Deense zanger en producer Anders Rhedin, die onder het pseudoniem Dinner opereert. Het zijn allesbehalve hapklare brokken die hij serveert. Maar honger maakt rauwe bonen zoet. Aan tafel dus.

Tussen 2012 en 2014 bracht de Scandinaviër een drietal ep’s uit. Opgenomen in zijn thuishaven Kopenhagen, maar ook in Berlijn, Los Angeles en zelfs Mexico City. Rhedin is een jongen die van reizen houdt. Een fijne hobby.

Stoeiend met allerhande elektronica en mogelijk onder invloed van wat hallucinerende middelen is Dinner in twee jaar tijd tot een elftal tracks gekomen. Drie daarvan staan als remix op Three EP’s, 2012-2014. Al met al is een en ander samen te vatten als een knettergekke achtbaan van emoties, waarin Dinner zijn hersenspinsels de vrije loop laat. Dit is geen elektropop voor onder de kerstboom.

Met zijn wat zombieachtige stemgeluid, dat nog het meest doet denken aan dat van Type O Negatives Peter Steele, jaagt hij continu de kat van de bank. En dan die teksten. Say What You Want bijvoorbeeld.

You are free
Free of form

Emptiness is like that
Everything is one thing

Emptiness is like that
And we will be there

You are free
Free of form

Exemplarisch, het bovenstaande verhaal. Er is vaak geen touw aan vast te knopen.

De teksten zijn duidelijk ondergeschikt aan de muziek en daarom vergeef je Anders Rhedin al zijn merkwaardige verhalen alras. Omdat een nummer als Skid Row zo dansbaar is als de pest bijvoorbeeld. ‘This city loves this city’, beweert Dinner in de tekst. Onduidelijk is om welke stad het gaat, maar het zou zomaar over een buitenwijk van Los Angeles kunnen gaan.

De licht hypnotiserende darkwave waarmee Dinner dus al drie ep’s heeft gevuld, kent raakvlakken met Velvet Undergrounds Nico, Brian Eno is geregeld in de buurt en The Psychedelic Furs komt zo nu en dan om de hoek kijken. Optimisten zullen er zelfs wat Simple Minds in kunnen ontdekken.

Die teksten? Dinner zegt gegrepen te zijn door de donkerte in steden. Die fascineert hem. De Germaanse donkerte van Berlijn bijvoorbeeld. Pas op: niet te vergelijken met de erotische donkerte van Los Angeles. Dinner geeft een inkijkje in zijn brein. Het creatieve proces waarin hij tot zijn muziek komt, beschrijft hij als een magisch ritueel.

In Berlijn slaagde hij er enkele jaren terug in zijn gehoor zo ver te krijgen zich te laten hypnotiseren door Dinner. Ze namen plaats op de grond en stonden open voor een sessie van de Deense Rasti Rostelli. Na afloop kwamen bezoekers op hem af om te vertellen over hun bijzondere, spirituele ervaringen die voortkwamen uit de knusse massahypnose. Laat Dinner binnen en ontvang zijn spijs met open oren.

Three EP’s, 2012-2014 is een vrij meeslepende verzameling songs geworden, waarmee Dinner, hoe vaker je de plaat beluistert, steeds meer van zijn eigen brein ontrafelt. Fascinerende man. Zonder meer.

Tracklisting Three EP’s, 2012-2014:

 1. Going Out
 2. Skid Row
 3. 3rd Presence
 4. The Dawn Is Here
 5. Overtake
 6. This Girl
 7. Girl
 8. OK. Alright (Late Night Vocal Version)
 9. You Are Like LA
 10. Say What You Want (Soft Version)
 11. Stone Town (Berlin Mix)


 1. Going Out
 2. Skid Row
 3. 3rd Presence
 4. Dawn Is Here
 5. Overtake
 6. This Girl
 7. Girl
 8. Ok, Alright (Late Night Vocal Version)
 9. You Are Like LA
 10. Say What You Want (Love Is Death) [Soft Version]
 11. Stone Town (Berlin Mix)