×

Recensie

Roots

31 juli 2014

DIFF – Welcome to

Welcome to Diff's

Geschreven door: Jiri Haanen

Welcome to Diff's Diff Roots 3.5 DIFF – Welcome to Diff’s Written in Music https://writteninmusic.com

‘Diff is Springsteen’s Seeger Sessions in de mix met Nick Cave en Calexico. Country noir gespeeld met een brede glimlach, gebracht door zes muzikanten die het ambacht verstaan’. Zo omschrijft de band uit Leeuwarden zichzelf op haar Facebook-pagina. Of dat zo is, kan ik moeilijk zeggen. Zover reikt mijn verstand betreffende de muziek van deze bands en artiesten niet.

Gelukkig kan ik wel goed op mijn gehoor afgaan. Welcome to Diff’s, tevens de eerste EP van de groep, toont grotendeels een americana-plaat met veel mysterieuze elementen erin. Zo wordt in de nummers My Heaven (met een schitterende blazersintro overigens), Deep Desires en Close Your Eyes een mineursfeer gecreëerd, begeleid door de verhalende folkzang van voorman Diff Rouw. Een minpuntje: de tracks hebben, instrumentaal gezien, wel erg veel overeenkomsten.

Opvallend op het album is het rustige Drive Through History met schitterend mondharmonicawerk. Turks Fruit zou er nog een puntje aan kunnen zuigen. Heerlijk melancholiek:

My father told me,
How it used to be,
Life,
Is a drive through history.

De single Put My Life on the Line knalt er nog even stevig in en zorgt er bij optredens gegarandeerd voor dat de voetjes van de vloer gaan. In de lyrics komt een beeld naar voren dat de fans als een ode zouden kunnen interpreteren.

I will put my life on the line,
To make you happy all the time,
See you smile, see you dance,
Forget the world, if you take the chance,

In het volgende couplet:

I will put my life on the line,
To make me happy all the time,
See you smile, see you dance,
Forget the world, if I take the chance.

Welcome to Diff’s is een muzikaal knap mini-album van Nederlandse bodem, maar wordt soms wat eentonig doordat nummers wel erg veel op elkaar lijken. Er is weinig geëxperimenteerd met alternatieve muziekrichtingen of melodieën en dat is jammer. Een prima EP, in de toekomst hopelijk meer variatie.  1. My Heaven
  2. Deep Desires
  3. Demon In An Angel Suit
  4. Drive Through History
  5. Put My Life On The Line
  6. Close Your Eyes