×

Recensie

Rock

23 juli 2021

DeWolff & Metropole Orkest

Live At Royal Theatre Carré

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Electrosaurus Records

DeWolff & Metropole Orkest - Live At Royal Theatre Carré
Live At Royal Theatre Carré DeWolff & Metropole Orkest Rock 4 DeWolff & Metropole Orkest – Live At Royal Theatre Carré Written in Music https://writteninmusic.com

2020 was voor DeWolff vanzelfsprekend een jaar met weinig optredens. Toch is er genoeg moois om op terug te blikken. Om te beginnen was er het nieuwe album Wolffpack. Deze prima plaat bracht de band binnen een reeks puike album-livestreams verder voor het voetlicht. En in september waren er natuurlijk de twee concerten in Carré, samen met het 50-koppige Metropole Orkest.

Het lag voor de hand iets met deze concerten, die plaatsvonden voor een beperkt publiek, te doen. Live At Royal Theatre Carré dompelt je met elf nummers nog even lekker onder in de sfeer van die avonden. Het is alweer de derde liveplaat van DeWolff – de boek/cd/dvd-release Letter God uit 2011 meegerekend – maar zoals hier klonk de muziek van het trio natuurlijk nog niet eerder.

DeWolff en orkest spelen niet alleen tracks van het laatste album Wolffpack; ook eerdere albums, zoals Roux-Ga-Roux en vooral Thrust worden aangedaan in Carré. De muziek blijft ondanks de volle podiumbezetting lekker ademen; vrijwel nergens zitten band en orkest elkaar in de weg. Natuurlijk, de opener, de volvette single van vorig jaar Yes You Do, rockt minder dan we gewend zijn, maar daar komt een subtielere, bijna elegante groove voor in de plaats. En Sugar Moon, verluchtigd met een corona-speechje van Pablo, kan rekenen op een prikkelende trombone-solo. Outta Step & Ill At Ease en Enlighten Yourself zijn vanavond kalme, zwierige sfeertracks die passen in het decor van Carré; vleugen symfo-rock en natuurlijk de alomtegenwoordige strijkers. Het stuiterende Tombstone Child valt minutenlang terug in een bijna pastorale rust alvorens stuwend naar het einde te koersen.

Een van de hoogtepunten in deze collaboratie is Medicine, van het debuutalbum, waar band en orkest zwoele, filmische sferen oproepen. Aanzwellende strijkers tegenover de fijne orgelsolo; prachtig. Met de blazers erbij trippen we nog verder weg. Freeway Fight is een van de mooiste voorbeelden van hoe de samengebalde krachten van DeWolff en het Metropole Orkest tot best of both worlds kunnen leiden. Live Like You, ooit geschreven voor een reclame, is een scherpe en dynamische track waarbij de muzikanten elkaar lekker aanjagen. De saxofoonbreak is de opvallende kers op de taart.

Natuurlijk pakt DeWolff naar het einde toe nog wel even uit: Tired Of Loving You is een meeslepende ervaring waarin band en orkest ‘groots’ en ‘klein’ mooi afwisselen. Op de bijna tien minuten klokkende finale Deceit & Woo heeft de gitaar hier en daar een geduchte tegenstander aan het orkest; het zijn spaarzame momenten van kakofonie. En hierna toch nog even een drumsolo (van ‘The Golden God of Thunder’) om dit feestje compleet te maken, het hoorbare spelplezier van de muzikanten nog even onderstrepend. Daarmee komt er een einde aan deze mooie en bondige live-registratie die een heerlijke dosis positieve energie afgeeft.

Kant A:

 1. Yes You Do
 2. Sugar Moon
 3. Medicine

Kant B:

 1. Do Me
 2. Freeway Flight
 3. Outta Step & Ill At Ease
 4. Tombstone Child

Kant A:

 1. Live Like You
 2. Enlighten Yourself
 3. Tired Of Loving You

Kant B:

 1. Deceit & Woo