×

Recensie

Alternative

15 mei 2023

Desert Ships

Heavy Soup

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Desert Ships - Heavy Soup
Heavy Soup Desert Ships Alternative 4 Desert Ships – Heavy Soup Written in Music https://writteninmusic.com

Nu het koude voorjaar langzaam plaats zal moeten maken voor warmere maanden, is het mooi om een nieuwe plaat van de Engelse psychedelische rockers van Desert Ships te mogen verwelkomen. Het vorige album Eastern Flow ligt alweer vier jaar achter ons dus we zijn benieuwd waar de band staat, nadat Brexit en corona het leven overhoop haalden.

De vriendenband, bestaande uit vocalist/gitarist en producer Mikey Buckley, bassist/toetsenist Daniel McLean en drummer/vocalist Claude Trejonis, laten op Heavy Soup weer een aantrekkelijke mix van psych/space rock, dreampop, shoegaze en garagerock horen. Opvallend is dat de band het binnen hun aardig geestverruimende stijl lekker bondig houdt op dit album: acht nummers, waarvan het merendeel tussen de drie en vier minuten klokt.

De band nam het vorige album op in de Abbey Road Studio’s en vroeg toen Mark Gardener van Ride voor de mix. Deze keer is het Mikey Buckley zelf die achter de knoppen zat, in zijn thuisstudio. Het resultaat mag er wezen. De band zet met Heavy Soup zelfs nog een stap vooruit.

De aftrap komt van de sprankelende, stuiterende en vooral pakkende single Watching the World Stop. Deze licht psychedelische indierocker straalt levenskracht, licht en ruimte uit. Hierna zijn het vooral zware basklanken die de single Fire on the Moon lekker op gang helpen. Steady track, goede hooks en een lekker open geluid, met aangename sonische trillingen in het rechteroor. De sixties zijn natuurlijk een zeer waarschijnlijke inspiratiebron, net als de latere psychedelische noisy rock van bands als Spacemen 3. Getuige het fraaie, zwoele Pick up Your Phone, zal een band als Doves ook op waardering van Desert Ships moeten kunnen rekenen. Mooi hoe deze traag meanderende song uitmondt in een weldadig ambient/chill out slotakkoord.

De poppy kant van Desert Ships komt naar voren op Mosquito Blues en het afsluitende Losing Track of Time, dat een eenvoudig maar doeltreffend refrein laat horen. De vlotte titeltrack kent een break die zware, fuzzy space- en krautrocksferen binnenhaalt. Zo is Desert Ships zowel toegankelijk als avontuurlijk en geestverruimend.

Met die andere single, Neon, trekken we door een nachtelijke, verlaten stad. Het lijkt een verontrustende sfeertekening uit dystopische tijden. Afgemeten gitaaraanslagen en bezwerende zang domineren. ‘Moon landing… moon landing’, horen we hierna op de gelijknamige song. ‘Have you seen the moon tonight / Illuminating blood red skies…’ Een verwachtingsvolle track in een garagerockende setting. Halverwege vertraagt de band. Vertraagde beelden van een ruimtereiziger, van een maanlanding dringen zich op. Het stuiterende ritme, met de ijle zang laat weer die liefde voor de psychedelische pophistorie horen.

Desert Ships neemt met dit bijzonder aangename Heavy Soup een mooi voorschot op een hopelijk onthaastende zomer. Het album is te streamen en downloaden via alle bekende platforms. Laten we hopen dat de band er, net als bij het vorige album, ook nog een fysieke release tegenaan gooit. De rijke, veelomvattende klanken van Desert Ships verdienen het om ook gevangen te worden in een mooi vormgegeven langspeler op vinyl en cd.  1. Watching the World Stop
  2. Fire on the Moon
  3. Heavy Soup
  4. Mosquito Blues
  5. Neon
  6. Moon Landing
  7. Pick Up Your Phone
  8. Losing Track of Time