×

Recensie

Alternative

27 februari 2019

Desert Ships

Eastern Flow

Geschreven door: Edwin Hofman

Eastern Flow Desert Ships Alternative 4 Desert Ships – Eastern Flow Written in Music https://writteninmusic.com

Het Engelse Desert Ships deed voor het laatst van zich spreken in 2014, middels de ep Skyliner. Daarop bracht het kosmische trio zijn geestverruimende indierock weer op een hoger plan, na in 2012 met Doll Skin Flag gedebuteerd te hebben.

De opnames voor deze tweede langspeler, Eastern Flow, werden gemaakt in Lyon en in London, in de Abbey Road Studio’s om precies te zijn. En nog wel in Studio 2 ook. De mix kwam van Mark Gardener van Ride. Zanger/gitarist Michael Buckley vertelde Written in Music onlangs dat de band zich (voor dit album) vooral heeft laten inspireren door sixties/seventies-grootheden als David Crosby, The Byrds en The Beach Boys alsmede door het werk van de Franse componist en arrangeur Jean Claude Vannier, die begin jaren zeventig Serge Gainsbourg van onvergetelijke strijkersarrangementen voorzag.

Zodoende duikt er in een aantal nummers dan ook viool, altviool en cello op, bespeeld door leden van The Heritage Orchestra en gearrangeerd door niemand minder dan Jules Buckley – inderdaad de broer van Michael – bekend van datzelfde Heritage Orchestra maar natuurlijk ook van het Metropole Orkest. De break in de milde psychedelische rocker Cloudy Skies staat in het teken van strijkers en het geeft deze lekker dreinende song zeker een meerwaarde. Spacey, de strakke, uptempo finale van de plaat valt vooral op door de subtiele strijkerdramatiek die naar het einde toe het stokje van de al evenzo verfrissende en vrije saxofoon overneemt.

Eastern Flow is een plaat die zonder in extremen te vallen toch een frisse wind vormt in het huidige muziekaanbod. Zeker, de shoegaze-sferen van Desert Ships zijn niet nieuw: de logische single en albumopener Idle Daze is het soort indierock dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig nog weleens voorbijkwam, toen de spirituele, bevrijdende pop van de jaren zestig (en zeventig) door heel wat alternatieve bands werd omarmd. Een track als Monkfish is een mooi voorbeeld van een reis door de tijd en weer terug; een sfeervolle song, opgebouwd door verheven, sfeerrijke pop, lome, pastorale geestverruiming en uitmondend in strakke motoriek.

Het langgerekte en verrassende, hallucinerende slotakkoord van het aanvankelijk warme, wenkende Rainy Day en de zweverige klanken van Organ Drones (verrijkt met mellotron) vormen prettige, tijdloze muzikale landschappen. Met Passing Ships klinkt Desert Ships poppier, al zorgen melancholieke melodielijnen voor een mooie verdieping. Ook Sleep It Off is pakkend maar net als de overige tracks draagt deze song ook verre muziekgeschiedenis in zich. En de Hammond klinkt hier bijzonder mooi en eigen. Desert Ships mag zich dan laten inspireren door befaamde, invloedrijke bands en arrangeurs, het trio creëert op Eastern Flow wel degelijk een eigen, persoonlijk universum.

Eastern Flow komt uit in eigen beheer en is hier verkrijgbaar.

Tracklisting Eastern Flow (vinyl):

Side A:

  1. Idle Daze
  2. Sleep It Off
  3. Cloudy Skies
  4. Time
  5. Monkfish

Side B:

  1. Organ Drones
  2. Rainy Day
  3. Passing Ships
  4. Ignite Me
  5. Spacey
https://www.youtube.com/watch?v=zHX7CKv_M2o