×

Recensie

Roots

10 juli 2013

Delbert & Glen – Blind, Crippled &

Blind, Crippled & Crazy

Geschreven door: Theo de Jong

Uitgebracht door: New West

Blind, Crippled & Crazy Delbert & Glen Roots 3.5 Delbert & Glen – Blind, Crippled & Crazy Written in Music https://writteninmusic.com

Er is het nodige af te dingen op de eerste plaat die Delbert McClinton en Glen Clark sinds Subject To Change uit 1973 als duo hebben uitgebracht. De slordige teksten wemelen van tegeltjeswijsheden uit de pop en met name het plechtig bedoelde If I Could Be Your Lover vertoont een opeenhoping van clichés.

Verder stellen de ballads muzikaal teleur. Delbert heeft niets in de aanbieding op het niveau van When Rita Leaves op Nothing Personal, en Glen mist het emotionele spectrum voor de ambitieuze dramatiek van World Of Hurt (niet te verwarren met de song van Ilse DeLange). De rekrutering van de altijd subtiele percussionist Kenny Malone – in drie stukken onberispelijk te gast – kan de meer gedragen of intieme nummers niet redden, evenmin als de schaarse maar op zichzelf snijdend precieze harmonicapartijen van beide hoofdpersonen.

De gebreken worden vorstelijk gecompenseerd in het vlottere materiaal. Hier overtuigen Delbert en Glen de luisteraar als onverwoestbare feestbeesten, vol levensgulzigheid en rauwe lol, terwijl de roest op de stembanden de intensiteit van hun voordracht alleen maar versterkt. Onder meer Been Around A Long Time, Whoever Said It Was Easy en Tell My Mama barsten uit hun voegen van aanstekelijke vitaliteit. Ook de band komt het beste tot zijn recht in het snelle werk. Vaste gitaristen Bob Britt en James Pennebaker tonen zich dan even geroutineerde als geïnspireerde aanjagers en bassist Mike Joyce vormt met drummers Jack Bruno of Tom Hambridge een pompende ritmesectie. Uitblinker is de bezeten toetsenist Bruce Katz, die, zodra hij er de ruimte voor krijgt, de party van een laaiend vreugdevuur voorziet.

Slotsom: ruim de helft van het album bewijst dat de vertrouwde mix van R&B, blues en rock ‘n’ roll – de country vormt ditmaal een heel bescheiden ingrediënt van de potpourri – toch niet aan kracht heeft ingeboet. 1. Been Around A Long Time
 2. Whoever Said It Was Easy
 3. Oughta Know
 4. World Of Hurt
 5. More And More, Less And Less
 6. Just When I Need You The Most
 7. Somebody To Love You
 8. Sure Feels Good
 9. Tell My Mama
 10. Peace In The Valley
 11. Good As I Feel Today
 12. If I Could Be Your Lover