×

Recensie

Roots

03 februari 2021

Degurutieni

Dark Mondo

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Voodoo Rhythm

Dark Mondo Degurutieni Roots 4 Degurutieni – Dark Mondo Written in Music https://writteninmusic.com

De Japanse one man band Degurutieni komt uit op het Zwitserse Voodoo Rhythm. Dan weet je in ieder geval 1 ding zeker. het zal niet een doorsnee gewoon plaatje zijn. En dat is het ook niet. Frightening Music For Scared People is het onderschrift van deze plaat. Na een 3 tal eerder uitgebrachte 7 inches, is het nu de beurt aan een volwaardig album. 13 tracks die ergens het midden houden tussen Tom Waits, onze eigen Solex (Elisabeth Esselink), Soul Coughing, Morphine en een hele reeks obscure jazz platen. Dark Mondo is een compilatie van de singles en nieuw werk.

Parna’s in the late night is een soort horror achtig muziekje met belletjes en een zingende zaag. Het maakt het onderschrift van dit album meteen waar. Spooky klanken van krap een minuut. Acme in the night is een zwoele track waarbij je Alco Degurutieni kan omschrijven als de Tom Waits from Osaka. Prachtige bas, een subtiele trompet. Schitterend nummer. Shanghai heeft helemaal een super swingende baslijn die bijna van Delite had kunnen zijn. Maar de zwaar verstoorde zang maakt hier natuurlijk weer een fucked up deuntje van. Verslavend lekker nummer vol spannende en verrassende wendingen.

Degurutieni weet de 13 nummers die tussen 2010 en 2019 zijn opgenomen toch als een geheel te laten klinken. Zelf al verliest hij zich bijna in alle experimentele drift, zoals in Midnight Express, dan nog past het prima bij een Morphine achtige track als 13th floor city. Hij weet zenuwachtig gefreak naadloos over te laten gaan in schoonheid. En als je bedenkt dat hij alles los op zijn telefoon opneemt, klinkt deze plaat helemaal geweldig. Hij weet zelfs een geweldig nummer te maken dat gebaseerd is op een plaat die blijft hangen. Wat een talent

 

  1. Parnas in the late night
 2. Acme in the afternoon
 3. Can’t delete nightmares
 4. Shanghai
 5. Blur, Blur, Blur
 6. Midnight Express
 7. 13th Floor city
 8. Dreaming Party
 9. Nikolaschka
 10. Chap Chime
 11. Morfo
 12. Never Been
 13. New Killing License