×

Recensie

Alternative

28 maart 2020

De Baron

BenBiri

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Hebban Olla

BenBiri De Baron Alternative 3.5 De Baron – BenBiri Written in Music https://writteninmusic.com

Nederland is toe aan een nieuw eigenzinnig geluid, en het Utrechtse De Baron doet een gewaagde eerste gooi naar deze positie. Heerlijk als een band het aandurft om in de moerstaal te zingen, zeker als muzikaal juist de landelijke afbakening wordt getrotseerd. De Baron is net als De Efteling attractie een avontuurlijke trip, alleen moet je hiervoor niet zo lang in de rij staan, en is het moment van genieten mooi over twee plaatlengtes uitgesmeerd.

Het vinyl is alleen al een reden om Ben Biri aan te schaffen. Een prachtige door Douwe Dijksta geïllustreerde zeemeermin kijkt je als een betoverende serene aan. Gevalletje stoere zeemanstatoeage om indruk mee te maken; geschetst in de ruwe branding. Vreemd genoeg heeft de band geen directe betrokkenheid met de zee, terwijl dit wel de eerste indruk wekt als je het artwork naast de tracks legt.

Deze Utrechtenaren kijken een stuk verder dan hun ankerplaats, met ruige verhalen over inheemse plekken, mythische figuren en veroorloofde ontdekkingsreizen. Geprikkelde specerijen en andere snuisterijen vormen de voedingsbodem waarin een tikkeltje Klezmer, een uitgeschoten dosis Balkan en een mespuntje Ska is toegevoegd, en die smeltkroes aan ingrediënten vormt een pruttelende salsasoep.

Rauw moet het klinken, zo puur mogelijk. Alle stadse elementen zijn tot een minimum teruggebracht. Ondanks de jeugdige leeftijd weerklinkt er voornamelijk ervarenheid. Niet vreemd overigens, deze jonge gasten werken al een paar jaar aan hun debuutplaat. Door flink wat werkplezier in het landelijke clubcircuit op te doen, hebben ze mondjesmaat een positie opgebouwd waarmee nu genadeloos wordt toegeslagen.

De Baron laat van zich horen, en spreekt zijn volgelingen luidkeels toe. Door de blaasinstrumenten zo duister en bezwerend mogelijk te laten weerklinken wagen ze zich over de landsgrenzen. Zeker als daar de Oosterse percussie van gastmuzikant Steven Brezet een buikdans opwekkende swingende saus overheen giet.

Nacht is de aankondiging van een sprookje van Duizend-en-een-nacht verhaal, een volwassen slaapkamervertelling welke niet aan de jonge luisteraars gericht is. Een aangename kennismaking, al sturen de vocalisten Niek-Jan Lathouwers en Pascal van Hulst hiermee het vlaggenschip De Baron wel roekeloos in hetzelfde vaarwater als de grootmeesters van de Zaanse fanfarepunk, De Kift. Het is ze vergeven, vat het gerust als een mooi compliment en respectvol eerbetoon op.

Koortsig wordt je op reis in het met praatrap opgehitste Zee meegenomen. De ultieme tocht naar het exotische oord van de vintage Bounty reclame. Prachtige dreigende exotica waarbij tekstueel speels met licht erotische gedachtes geflirt wordt. Het gezelschap laat de benauwende diepgang ademen door ze met feestende liederen af te wisselen, gebracht alsof ze al jaren tot het culturele erfgoed behoren.

Zo spoelen ze met Maar Jij als absorberend wrakhout in het bloeiende jaren twintig vintage Charleston tijdperk aan wat toen in de Verenigde Staten domineerde. Door er een stevige rockversnelling aan toe te voegen, heeft het net die verdiende eigenheid. Aangenaam hoe de zanger je hier als een leidende gastheer door de dans heen manoeuvreert, en daarin helemaal zichzelf durft te zijn.

De Amerikaanse invloeden zijn ook bij het verstillende mondharmonicapartijen in het broeierige Botten en Haren te herleiden, welke met zijn warme opbouw en mooi gedempte vocalen het hoogtepunt van Ben Biri vormt. Door zich zo openlijk in de wereldmuziek te plaatsen, drukken ze meer dan genoeg een eigen stempel op de songs. Een perfecte basis om verder vanuit op hongerig stroperspad te gaan. Hijs de zeilen, De Baron is in aantocht! 1. Nacht
 2. Zee
 3. Maar Jij
 4. Gaspar Boborin
 5. Botten en Haren
 6. Israël
 7. Rivier
 8. Japan
 9. Zot

Kant A:

 1. Nacht
 2. Zee
 3. Maar Jij
 4. Gaspar Boborin

Kant B:

 1. Botten en Haren
 2. Israël
 3. Rivier
 4. Japan
 5. Zot