×

Recensie

Alternative

07 september 2017

Crescent

Resin Pockets

Geschreven door: Karel Alleene

Uitgebracht door: Geographic

Resin Pockets Crescent Alternative 4 Crescent – Resin Pockets Written in Music https://writteninmusic.com

Crescent is afkomstig uit Bristol. Jawel, de rijke muzikale stad die ons Tricky, Massive Attack en Portishead opleverde. De muziek van Crescent heeft echter veel te maken met triphop als Dries van Agt met headbangen. In essentie is deze groep het éénmansproject van Matt Jones. Hij combineerde in het verleden (lichte) elektronica en post-rock op albums als By The Road And The Fields en Little Fields, waarna hij vervolgens een tiental jaar van de radar verdween. Resin Pockets is – in tegenstelling tot eerder werk – een lo-fi langspeler. Dat betekent dat je doorheen de nummers treinen hoort voorbij denderen, deuren kraken in hun schurende scharnieren dat het een lieve lust is en erg krakkemikkige gitaarpassages de revue passeren (en we vergeten nog de obligatoire blaffende hond). Met andere woorden: de productie is van bordkarton. Neen, dit is niet het soort sfeer verhogende langspeler die je opzet tijdens een etentje met de collega’s. Tenzij die collega’s zich thuis voelen in de muziek van Sparklehorse, Guided By Voices of Smog.

‘I’m not awake right now and I don’t understand’, zingt Jones in I’m Not Awake en je gelooft hem. Deze muziek heeft iets klein, doezelig en onaf over zich. Tekstueel voelt Jones ook geen behoefte om literaire fijnzinnigheden af te vuren op de luisteraar, hij houdt het bij (natuur)observaties over de wereld rondom hem. Het zorgt ervoor dat er iets naïef en argeloos doorschemert in zijn muziek, zonder kinderachtig te klinken. ‘Take me back to that quiet place’, horen we hem ergens meedelen. Dat soort sfeer.

Eenmaal die eerste indrukken wegebben, raak je vooral geïntrigeerd door de merkwaardige klankkleur van Resin Pockets. Dronken klinkende piano’s,  Fisher-Priceachtige  gitaren, glockenspiel: niet meteen het arsenaal waarmee je luisteraars omver blaast. Wat eventueel wel een hinderpaal kan vormen is de monotone stem van Jones. Denk aan een minder grimmig klinkende Bill Callahan (Smog). Tegelijkertijd kunnen we ons moeilijk een andere stem voorstellen bij deze landelijke muziek. Ze klinkt even wankel als de dorpsfanfare en zo hoort het ook.

We durven te betwijfelen of Crescent met Resin Pockets de wereld zal veroveren, maar we vermoeden dat ook helemaal zijn bedoeling niet is. Een kleine plaat kan soms een grote vriend zijn.

Crescent – Resin pockets

 1. Get Yourself Tidy
 2. Impressions
 3. I’m Not Awake
 4. Charlstone
 5. Willow Pattern
 6. AC30
 7. Lightbulbs In The Trees
 8. Starlings
 9. Roman Roads


 1. Get Yourself Tidy
 2. Impressions
 3. I'm Not Awake
 4. Charlstone
 5. Willow Pattern
 6. AC30
 7. Lightbulbs In The Trees
 8. Starlings
 9. Roman Roads