×

Cory Hanson

Pale Horse Rider

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Drag City

Pale Horse Rider Cory Hanson Roots 4.5 Cory Hanson – Pale Horse Rider Written in Music https://writteninmusic.com

Pale Horse Rider van singer-songwriter Cory Hanson, een album vol prachtig tijdloze arrangementen over ambitieus opgezette songs, mag met recht tot één van de meest verrassende albums van het jaar worden uitgeroepen.

De meeste muziekliefhebbers zullen de naam Cory Hanson bekend voorkomen als de zanger van de illustere Los Angeles band Wand, toch maakte hij met The Unborn Capitalist From Limbo in 2016 ook al een sterk solodebuut. Juist ook door de rijke poppy sferen een geheel andere aangelegenheid dan zijn band. Zijn tweede solo Pale Horse Rider overtreft die plaat overigens op alle fronten.

Hanson heeft een gave om simpele maar emotioneel doeltreffende melodieën te schrijven, deze met pakkende teksten te larderen en met arrangementen de songs tot volle wasdom te brengen. Luister alleen al naar de titeltrack en je weet waar Hanson toe in staat is. De aanloop naar die titeltrack leidt daar met albumopener Paper Fog en het al net zo prachtige Angeles fraai naartoe.

Hanson giet zijn songs steeds weer vanuit de akoestische gitaar in fraaie traditionele instrumentaties waardoor een tijdloze sfeer ontstaat. Puur en onopgesmukt met akoestische gitaar, bas, drums en piano en tevens voorzien van zowel elektrische gitaar als pedal en lapsteel gitaar. Steeds weer in een sfeervolle productie neergelegd.

Hanson heeft een wat zeurderige stem die perfect bij de soort songs past die hij op Pale Horse Rider laat horen. Een stem om juist daardoor zelfs helemaal verliefd op te worden. Mooi ook hoe achtergrondzangeressen zijn stem aanvullen. En daar soms ook nog een viool overheen duikt. Het maakt de titeltrack één van de mooiste songs die je dit jaar gaat horen.

Mooi ook hoe de atmosferische instrumental Necklace naar de ingetogen prachtballad Bird Of Paradiso ombuigt. Songs als Limited Hangout en Vegas Knights zijn al net zo prachtig. Het wat lome karakter van de songs op het album geeft ruimte voor fijne solo’s en de sterke, soms ook wat lekker vervreemdende, arrangementen. Hanson zelf en muzikale alles kunnende evenknie Evan Backer namen het gros van de instrumentatie voor hun rekening. Met een opvallende rol daarnaast voor pedal en lapsteel gitarist Tyler Nuffer.

Hoogtepunt van het album is het lang uitgesponnen Another Story From The Center Of The Earth waarop Hanson de elektrische gitaar oppakt en met een weergaloze, heerlijk ongepolijst rondgierende gitaarsolo, zoals we die ook zo goed van Wand kennen, naar de hemel rijkt. Een fascinerende weldaad. Het wederom met elektrische gitaar gespeelde, ingetogen begonnen en episch uitgebouwde, Pigs is de sublieme tegelijk gedroomde afsluiter.

Hanson overtreft de verwachtingen voor zijn tweede soloalbum op alle fronten. Geweldige songs vol krachtige emoties, geweldig gespeeld en in een perfecte sfeer opgenomen. Ambitieus in opzet en subliem uitgevoerd. Cory Hanson heeft met Pale Horse Rider een tijdloze klassieker gemaakt.  1. Paper Fog
  2. Angeles
  3. Pale Horse Rider
  4. Necklace
  5. Bird Of Paradise
  6. Limited Hangout
  7. Vegas Knights
  8. Surface To Air
  9. Another Story From The Center Of The Earth
  10. Pigs