×

Recensie

Alternative

24 mei 2024

Corridor

Mimi

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Mimi Corridor Alternative 3.5 Corridor – Mimi Written in Music https://writteninmusic.com

De Frans-Canadese band Corridor is nou niet zo moeilijk te omschrijven. Noem het zweverige dreampop met licht jengelende gitaren. Het is wel een stijl die je eerder bij Amerikaanse rockbandjes zou verwachten, denk aan The Feelies bijvoorbeeld. Door de toevoeging van Franstalige lyrics zitten we opeens in een heel ander hoekje en dat maakt het dan toch weer ene beetje uniek.

Nieuw album Mimi is vernoemd naar de kat van één van de bandleden en als het artwork een indicatie is komt deze net uit de wasdroger rollen. Zo voelt het openingssalvo op dit album ook wel: rustgevend maar toch een beetje statisch geladen. Flarden ambient schieten voorbij op Phase IV, om vervolgens een dansbare basgitaar groove neer te planten, wat zorgt voor ene postpunk sfeertje. Synthesizertonen dreunen er stoicijns op los en ook de drums blijven niet achter. Een krautrock-randje is nu ook niet ver weg meer en in combinatie met de Franstalige lyrics moet je dan stiekem aan Stereolab denken. Op de gitaren zit dikwijls ruwe feedback, wat zorgt voor een lekker dwars en dissonant randje. Op het gedreven Jump Cut hoor je vervolgens een vleugje surfrock.

Zeker op het eerst deel van dit album worden de rauwe randjes niet uit de weg gegaan. Dit zorgt voor een lekkere mengeling van krautrock, postpunk, psychedelica, galmende dub-invloeden en ja toch ook nog een beetje die janglepop. Een flinke dosis variatie en experiment valt ze dan ook te prijzen.

Helaas klinkt het tweede deel van de tracklist veel veiliger. Veilig door te kiezen voor lichtvoetig zomerse rock en Phil Spector-achtige samenzang, plus dito productietrucjes. Een enkele keer pakt dat nog goed uit. Als op Mourir Demain opeens flarden noise opduiken. Of wanneer de aflsluiter opeens kort ontaard in een kosmische krautrock-jam. Maar zo spannend als eerder wordt het nooit meer. Nu is Mimi nog steeds een meer dan genietbaar album geworden en Corridor wordt zo langzaamaan wel ene band met een leuk eigen geluid. Nu nog die gedurfde rafelrandjes over de gehele speelduur vasthouden alsjeblieft!  1. Phase IV
  2. Mon Argent
  3. Jump Cut
  4. Caméra
  5. Chenil
  6. Porte Ouverte
  7. Mourir Demain
  8. Pellicule