×

Recensie

Alternative

16 november 2017

Cornelius

Mellow Waves

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Rostrum

Mellow Waves Cornelius Alternative 3.5 Cornelius – Mellow Waves Written in Music https://writteninmusic.com

Onder het pseudoniem Cornelius is Keigo Oymada altijd al wel een geluidskunstenaar geweest die op hoogst eigenzinnige manier een kosmopolitische sound neerzet. In de jaren negentig maakte hij prachtalbums als Fantasma, Point en Sensuous waarop hij telkens nieuwe facetten van zijn muzikantschap lieten horen. In tussentijd heeft Cornelius zich bezig gehouden met allerlei zijprojecten, zoals soundtracks en samenwerkingen met Yoko Ono en Yellow Magic Orchestra en de remixes van o.a. Beastie Boys, Blur, Philip Glass,… . Dat de verwachtingen omtrent dit nieuwe album, dat maar liefst élf jaar na zijn laatste werkstuk uitkomt, hooggespannen waren, lijdt geen twijfel. De vraag is of ze ingelost zijn.

Mellow Waves klinkt bij de eerste luisterbeurt opvallend rustig. Neem de dromerige klanken van opener If You’re Here waarop de maar zelden gehoorde stem van de Japanner weerklinkt. Opvallend licht en luchtige song, die niet verveelt, maar met zijn trage percussie en uitgepuurde gitaarsolo evenmin grote indruk maakt. Iets verderop is er het spel met bossanovaritmes (Sometime Someplace) en ingehouden spanning. Toch zijn het de dromerige nummers die de overhand krijgen, zoals Dear Future Person aangeeft.

Kortom: Cornelius brengt hier een heel ander geluid dan op vorige albums. Wat ergens jammer is, want fans blijven zoeken naar de hem zo kenmerkende weerbarstigheid en innovatie. Op zijn nieuwste Mellow Waves hoor je de voormalige geluidsmagiër volop experimenteren met droompop en vocale passages. De koersrichting is in zekere zin boeiend, maar toch voel je ergens aan dat Cornelius zich hier net teveel beroept op composities die eerder bedoeld zijn als new age soundtrack (Surfing On A Mind Wave, part 2).

De composities liggen goed in het oor, zoals de aanstekelijke, sensuele popvibe van In A Dream ook bewijst. Voor het eerst is er ook echt wezenlijke inbreng van anderen op een Corneliusalbum, vooral dan op het vlak van stem en vocals. Pas halfweg het album met Helix__Spiral – dat het thema van een videogame zou kunnen zijn – hoor je hoe de Japanse componist terugkeert naar de sounds en inspiraties van weleer. Het spelen met klanken blijft natuurlijk zijn universum. We stelden overigens ook vast dat hoe vaker je de songs op dit album hoort, hoe beter ze eigenlijk worden.

Dat hij dit album Mellow Waves doopte, is geen toeval. Het is een fijn en aantrekkelijk klinkend Cornelius album dat de nodige tijd vraagt om te rijpen. Zo ontwaar je in Mellow Yellow Feel samples van gitaarwerk. Die komen naar het einde van het album prominenter aan bod (o.a. tijdens de afsluitende instrumental Crépuscule). Toch gaat Cornelius op dit evenwichtige album voor een sound die eerder meditatief van aard is en reflectie suggereert. Geslaagd album dus, maar wie vertrouwd is met het vroegere werk zal eerder daarnaar teruggrijpen.  1. あなたがいるなら
  2. いつか/どこか
  3. 未来の人へ
  4. Surfing On Mind Wave Pt 2
  5. 夢の中で
  6. Helix/Spiral
  7. Mellow Yellow Feel
  8. The Spell Of A Vanishing Loveliness
  9. The Rain Song
  10. Crépuscule