×

Recensie

Alternative

17 september 2018

Conner Youngblood

Cheyenne

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Counter Records

Cheyenne Conner Youngblood Alternative 4.5 Conner Youngblood – Cheyenne Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een debuut. Na de Generation Of Lift EP en een aantal singles debuteert multi-instrumentalist Conner Youngblood met Cheyenne, het eindresultaat van een lange tocht door de wijde wereld. Nogmaals: wat ! een! Debuut !

Op het album hoor je volop de talloze indrukken van het vele reizen. Zo zou je dit album ook kunnen zien als een dagboek, een bundeling van materiaal dat lang heeft kunnen rijpen. Tijdens de vooruitgeschoven single The Birds Of Finland en Bear River Migratory Bird Refuge merk je hoe Young niet alleen een heel eigen geluid naar voren brengt, maar ook hoe het land en het landschap in het hoge Noorden (hij deed ook Zweden (Stockholm), Lapland en Noorwegen aan) sterk bepalend waren bij de creatie van zijn debuutalbum.

De nog erg jonge Youngblood is een songschrijver die zich tegoed doet aan gevoelige, intieme liedjes waarbij de bijzonder knap en kundig in elkaar gestoken instrumentatie een ontzettend belangrijke rol speelt. Zo bespeelt hij op zijn debuut zomaar liefst een dertigtal instrumenten. Soms behoren die tot het standaardregister, maar er duiken evenzeer wat onconventionelere instrumenten op zoals onder meer tabla of basklarinet.

Om die reden alleen al is Cheyenne een album van een artiest om in de gaten te houden. De belangrijkste reden is hoe ontzettend volwassen Youngblood klinkt. Ronduit wonderlijk songmateriaal dat niet zelden in de lijn ligt van jonge muziekhelden die soul, R&B injecteren met een portie eigenzinnige elektronica. De in Nashville wonende songschrijver is een creatieve artiest die op zijn debuut een heel eigen stempel drukt, onder meer door zonder gastinbreng te werken.

Dértien prachttracks zijn er te vinden op dit heerlijke album, waarop het jonge en prille talent Youngblood van zich laat horen. Een van de hoogtepunten: het fabelachtig openbloeiende Red.23 dat zich dankzij de uiterst sfeervolle portie elektronics al van bij eerste beluistering openbaart als een revelatie. Geldt overigens niet enkel voor dat ene nummer, maar ook voor het bijzonder evenwichtige album als geheel.

Youngblood is een frisse stem in het huidige muzieklandschap, en beschikt over razend knappe songs zoals onder meer My Brothers’ Brother en Sulphur Springs. Genoeg om écht dolenthousiast te zijn. En hoewel het lastig is om de talloze referenties naar artiesten en platen te ontwijken, is er hier onmiskenbaar een rastalent dat opduikt. We gaan ongetwijfeld nog veel meer van hem horen. Noteer maar als u een bezoekje brengt aan de platenhandelaar bezoekt: Connor Youngblood. 1. Cheyenne
 2. Los Angeles
 3. Lemonade
 4. The Birds Of Finland
 5. Stockholm
 6. Vp (An Interlude)
 7. 12 Lbs
 8. Red.23
 9. My Brother's Brother
 10. Bear River Migratory Bird Refuge
 11. Sulphur Springs
 12. Pizza Body
 13. Yellowknife