×

Recensie

Pop

30 oktober 2012

Colin Blunstone

On The Air Tonight

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Go! Entertainment

On The Air Tonight Colin Blunstone Pop 2 Colin Blunstone – On The Air Tonight Written in Music https://writteninmusic.com

Deze week start Colin Blunstone aan zijn uitgebreide Nederlandse tournee. Een imposante reeks van veertien shows verspreid over 18 dagen. Zijn nieuwe album On The Air Tonight is de aanleiding.

Blunstone zal natuurlijk altijd vooral de man zijn die Alan Parsons Project’s Old And Wise zo hartverscheurend mooi inzong en wellicht nog meer zelfs degene die samen met Rob Argent en de rest van de band The Zombies een van de meest baanbrekende albums van de jaren ’60 maakte. Odessey And Oracle, zo durven we wel te stellen, is inhoudelijk van net zo’n grote invloed geweest op het verloop van de popmuziek als bijvoorbeeld een Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Al is die perceptie er bij het grote publiek iets minder, feit is dat het album talloze artiesten heeft beïnvloedt en dat nog steeds doet.

Blunstones On The Air Tonight zal dat niet doen. Sterker nog, het valt überhaupt te betwijfelen of dit album ‘slechts’ een voetnoot in de muziekgeschiedenis zal worden. Waarschijnlijk zelf dat niet eens. En dat is jammer, want het gaat uiterst aardig van start. Turn Your Heart Around is een lekkere binnenkomer en The Best Is Yet To Come (geschreven met voormalig Spice Girl Melanie C) zou zo op ‘heavy rotation’ op Radio 2 kunnen. In weerwil tot de titel van laatstgenoemd nummer, gaat het met On The Air Tonight daarna echter in rap tempo achteruit. De vrije val wordt eigenlijk al na de titeltrack ingezet. De liedjes beklijven niet, voelen geforceerd (met name Dancing In The Starlight) en klinken niet alsof ze door dezelfde man zijn gemaakt die ooit zulk een baanbrekend werk heeft verricht. Nu mag je natuurlijk geen meesterwerken meer verwachten zo veel jaar na dato, maar onwillekeurig hoop je toch op meer kwaliteit en inspiratie. Zoals in 2009 Blunstones vorige album The Ghost Of You And Me – ondanks de wat vreemde stijlbreuk die dat album muzikaal in twee delen splitst – dit wel overtuigend bood.

Laten we het er dus maar op houden dat dit On The Air Tonight gewoon een excuus is voor Blunstone om de planken weer op te gaan, zoals hij tot en met 18 november in de Nederlandse theaters doet. Want vooral live toont hij aan dat zijn kenmerkende stem in al die jaren niets aan kracht heeft ingeboet en het is ook die stem die zelfs dit maar matig gelukte album van ‘m nog enigszins de moeite waard maakt.

Colin Blunstone – On The Air Tonight

 1. Turn Your Heart Around
 2. The Best Is Yet To Come
 3. Wild Places
 4. On The Air Tonight
 5. Though You Are Far Away
 6. So Much More
 7. Dancing In The Starlight
 8. For You
 9. Not Our Time
 10. 17 Over You


 1. Turn Your Heart Around
 2. The Best Is Yet To Come
 3. Wild Places
 4. On the Air Tonight
 5. Though You Are Far Away
 6. So Much More
 7. Dancing in the Starlight
 8. For You
 9. Not Our Time
 10. Over You