×

Recensie

Pop

30 juli 2012

Chopin

Nocturnes

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: ABC Classics

Nocturnes Pop 4 Chopin – Nocturnes Written in Music https://writteninmusic.com

De nocturne, zoals we die in zijn huidige vorm als kort solo pianostuk kennen, is ontwikkeld door de Ierse componist John Field. Hij heeft er zestien geschreven, waarvan verschillende CD opnames bestaan. De Poolse componist en pianist Frédéric François Chopin heeft de nocturne wereldberoemd gemaakt. Chopin kende het werk van Field en werd erdoor geïnspireerd. Beide componisten hebben elkaar in 1832 ontmoet tijdens een uitvoering van Chopin’s nocturnes door hemzelf. Field bleek niet onder de indruk en liet zich negatief uit over de pianist en zijn werken. Chopin bewonderde Field ongehinderd en bleef inspiratie uit zijn werk halen.

ABC Classics brengt een CD uit waarop de Poolse pianiste Ewa Kupiec 11 Nocturnes van Chopin uitvoert. Chopin heeft er in totaal 21 gecomponeerd, dus wellicht verschijnt er nog een tweede CD met de resterende 10. Ewa Kupiec is vooral bekend van haar opnames van moderne muziek, waaronder die van Władysław Szpilman, bekend van de film The Pianist. De pianiste heeft veel prijzen gewonnen met onder andere werken van Lutoslawski, Szymanowsky en Paderewski. Recentelijk heeft ze op het Solaris label composities van klassiekers als Chopin en Schubert opgenomen.

De Nocturnes op deze CD zijn op 15 en 16 maart opgenomen in de Eugene Goossens Hall van de Australian Broadcasting Corporation in Sydney. De werken worden door Ewa Kupiec met een onberispelijke techniek uitgevoerd, maar dit staat haar emotionele interpretatie niet in de weg. Haar spel is helder en virtuoos. Van een koude heldere winternacht tot een broeierige bewolkte avondhemel met dreigend onweer; Ewa Kupiec tovert de beelden op een bevlogen manier uit haar piano. Ze laat de muziek ademen en tot rust komen, ze jaagt ze op en drijft ze tot het uiterste, maar alles met een ijzersterke gecontroleerdheid.

Tracklisting Nocturnes:

 1. Nocturne No. 2, Opus 9 No. 2
 2. Nocturne in C-sharp minor, Opus posth.
 3. Nocturne No. 9, Opus 32 No. 1
 4. Nocturne No. 7, Opus 27 No. 1
 5. Nocturne No. 5, Opus 15 No. 2
 6. Nocturne No. 13, Opus 48 No. 1
 7. Nocturne No. 11, Opus 37 No. 1
 8. Nocturne No. 6, Opus 15, No. 3
 9. Nocturne No. 19, Opus posth 72 No. 1
 10. Nocturne No. 14, Opus 48 No. 2
 11. Nocturne No. 8, Opus 27 No. 2