×

Recensie

Alternative

22 oktober 2019

Chastity Belt

Chastity Belt

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Hardly Art

Chastity Belt Chastity Belt Alternative 3 Chastity Belt – Chastity Belt Written in Music https://writteninmusic.com

Persoonlijke relationele problemen en de impact van continu op tournee zijn, maakten van Julia Shapiro een verbitterd leeggezogen vrouw. Deze ellende deelde ze publiekelijk in het ogenschijnlijke prachtige beklag Perfect Version. Zo mooi zelfs, dat de gedachte in mij omging dat we hierna nooit meer iets van haar zouden vernemen, en er gekozen zou worden voor een onbedwongen kluizenaarsbestaan buiten de muziekwereld. Nog verwonderlijker is het dat I Used to Spend So Much Time Alone niet de zwanenzang van Chastity Belt blijkt te zijn, en ze op het naar de band genoemde vierde album weer gewoon van de partij is. Blijkt weer eens hoe hecht en vriendschappelijk deze muzikanten uit Washington alweer zo’n tien jaar geduldig en ongeforceerd met elkaar omgaan.

Een vrolijk viertal lacht ons op de bandfoto’s toe, wat gerust stemt. Blijkbaar staat de frontvrouw nu een stuk stabieler en positiever in haar leven. Chastity Belt is een gevoelsplaat geworden. Zoals we op de andere albums reeds gewend zijn, bepalen vooral de persoonlijkheden wie er per song welk instrument bespeeld. Het karakter legt de nadruk op het geheel. Bij Effort en Apart leent Gretchen Grimm de gitaar uit aan Julia Shapiro, om zelf plaats te nemen achter het drumstel. Dit zijn ook de momenten dat de andere gitarist Lydia Lund de leadzang op zich neemt. Verder wil bassist Annie Truscott het met haar dikke snaren foutloos aan elkaar breien.

Veranderd er hierdoor dan zoveel aan het geheel? Eigenlijk niet, Shapiro geeft met de drumsticks het vel een liefdevollere behandeling, en Grimm wil wat gruis en distortion effecten aan de gitaar toevoegen. Het onderscheid wordt gemaakt door het emotionele vioolspel van Truscott op Effort. Het verrassingselement op de plaat. Het totaal heeft net een sprankelender geluid dan op Perfect Version, maar daar heerste net een tikkeltje meer trieste geladenheid. Julia Shapiro bevindt zich overduidelijk nog in het verwerkingsproces, en trekt de overige dames mee in die neergaande sfeer.

Ergens in de verte is de noise van het debuut nog enigszins voelbaar in het ontkiemende Split, maar verder zijn het voornamelijk prima gitaarliedjes welke vooral in de jaren negentig goed zouden scoren. En als je ze dan langs platen uit die tijd legt, dan is er het gebrek aan variatie wat zich pijnlijk openbaard. Zonder het crisisverslag van Shapiro is Chastity Belt een middelmatige band geworden die de tracks met regelmaat onnodig oprekt. De overtuiging en het verdriet waarmee Shapiro mij eerder dit jaar zo stemming kon ontroeren, ontbreekt in deze veilige dreampop plaat. Door de saaiheid komt het allemaal te zorgeloos over.  1. Ann's Jam
  2. Elena
  3. Effort
  4. Rav-4
  5. It Takes Time
  6. Apart
  7. Half-hearted
  8. Split
  9. Drown
  10. Pissed Pants