×

Recensie

World

02 augustus 2010

Carlou D

Muzikr

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: World Village

Muzikr Carlou D World 4 Carlou D – Muzikr Written in Music https://writteninmusic.com

Carlou D groeide op in de buitenwijken van Dakar, één van de meest muzikale steden van Afrika. Muziek wordt in Dakar voor meedere doeleinden gebruikt: spirituele vieringen, het uiten van frustraties en uiteraard ook voor entertainment. Overal op straat en in bars hoor je muziek en in alles vind je ook muziek terug, vooral in religie.

Op jonge leeftijd moest Carlou al voor zijn familie zorgen en kwam hij tot inzicht dat degenen die veel lijden, dichter bij God zijn. Muziek werd voor hem de belangrijkste uitdrukkingsvorm om te verwoorden wat hij allemaal om hem heen zag gebeuren. De vroeg volwassen geworden Carlou voegde zich bij de eerste hip hop groep uit Senegal, Positive Black Soul en rapte over sociale misstanden, menselijk gedrag en de politieke situatie. Door de hip hop werd hij aangemoedigd om direct te zijn in zijn teksten.

Op zijn prachtplaat Muzikr mixt Carlou D elementen van jazz en soul op spirituele wijze met akoestische roots als het ultieme middel om zijn ziel te reinigen en zuiver te houden. Het muzikale resultaat is even divers als verbluffend. Met name het werkelijk schitterende en emotionele Namenala (I Miss You), een eerbetoon aan zijn moeder, maakt veel indruk. Muzikr begint met een spiritueel gebed volgens de Baay Fall-religie, Sam Fall is een ‘zikr’ (spiritueel mantra), gecomponeerd door de oprichter Cheikh Ibra Fall. Het schijnt dat als je dit zingt en dit ook écht gelooft, dat je in een andere dimensie, een andere gedachtesfeer komt.

Fi Ma Diar vertelt het verhaal van veel Senegalezen die naar Europa vertrekken om later terug te komen om te vertellen dat ze het daar zo geweldig hebben. Daardoor maken veel mensen deze gevaarlijke overtocht naar Spanje op kleine vissersbootjes, om daar aangekomen de feitelijke desillusie in te zien. In plaats van het reizen naar Europa zou men zich moeten focussen op een waardig leven in Afrika. Op de fraaie ballade Goree krijgt Carlou hulp van niemand minder dan Youssou N’Dour, die toch in Carlou ongetwijfeld een waardig opvolger als vaandeldrager van de Senegalese muziek zal zien. Meun Nako Def is een uptempo overtuigingslied dat stelt dat roep voor verandering in Afrika geen loze kreet hoeft te zijn als iedereen maar vol overtuiging gelooft in de kans om de eigen visie de realiteit te maken.

Zo staat Muzikr vol met elf zowel muzikale als tekstuele pareltjes, die schreeuwen om terechte aandacht. Muzikr is een geweldig album van een groot artiest! 1. Sam Fall
 2. Fi Mar Diar
 3. Nanioul
 4. Sen Regal
 5. Yaay Fall
 6. Goree
 7. Ila Touba
 8. Namenala
 9. Meun Nako Def
 10. Yaaboyo
 11. Dieureudieufe Modou