×

Recensie

Eigentijds

11 september 2019

Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett

Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett Eigentijds 4.5 Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett – Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett Written in Music https://writteninmusic.com

Een verrassende stap kan het debuut van het duo Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett zeker genoemd worden. Een album dat volledig onverwacht uit de lucht komt vallen. Al helemaal nadat The Gloaming, de band waar ze beiden vanaf de start deel van uitmaken, na hun uitgebreide 2019 tour na hun wederom meesterlijke derde album, een pauze heeft ingelast. Maar zolang het zo briljant uitpakt als wat deze mannen op hun duodebuutalbum laten horen kunnen we alleen maar verheugd zijn.

Violist en fiddle-speler Caoimhín Ó Raghallaigh en pianist Thomas Bartlett zijn fascinerend getalenteerde jonge muzikanten die in The Gloaming, met de goddelijke fiddle-speler Martin Hayes als flinke drive, net zo verstild als voluit kunnen gaan. Op hun eerste album samen kiezen Ó Raghallaigh en Bartlett optimaal voor de verstilling en dat pakt wonderlijk mooi uit.

Het prachtige pianospel van Bartlett klinkt ingetogen en melodisch, vol met de mooiste pianolijnen, Ó Raghallaigh vult aan met rijk spel dan weer met geluiden uit zijn instrument die het pianospel van Bartlett nog meer glans geven. De wisselwerking is ronduit subliem en de sfeer die ze in elke compositie weten op te roepen komt recht het hart binnen. De blend van Ierse folk en nieuw klassiek (eigentijds) die ook The Gloaming zo mooi herbergt, is ook hier het muzikale uitgangspunt.

Natuurlijk is die vergelijking met The Gloaming snel getrokken. Juist ook omdat beide muzikanten zo frontaal in het geluid van die band zitten en veel composities aanleveren. Maar juist omdat de composities op hun debuut zo ingetogen blijven creëert het ook weer een heel nieuwe muzikale wereld. Een wereld zwanger van schoonheid en optimisme en doordrenkt van melancholie.

Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett is een album dat diep raakt. Echt elke compositie, elke toon die ze spelen, is zo raak en vol emotie dat je er terstond verliefd op wordt. Twee muzikanten op de toppen van hun kunnen die snappen dat meer heel vaak veel minder impact kan hebben. In verbluffende eenvoud overtuigen ze optimaal.

Het samenwerkingsdebuut van Caoimhín Ó Raghallaigh & Thomas Bartlett is zo bloedmooi als muziek bloedmooi kan zijn.

Kant A:

  1. Kestrel
  2. Strange Vessels

Kant B:

  1. All Good Things
  2. Zona Rosa
  3. Wanderer

Kant A:

  1. Open Shelter
  2. We Thought We Knew

Kant B:

  1. My Darling Asleep
  2. Further Than Memory