×

Recensie

Pop

30 oktober 2012

Calvin Harris

18 Months

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

18 Months Calvin Harris Pop 3 Calvin Harris – 18 Months Written in Music https://writteninmusic.com

Producers zijn de nieuwe supersterren. Geef ze ook eens ongelijk. Waar ze vroeger met een loep gezocht moesten worden tussen de kleine lettertjes van een album, zelfs al hadden ze er een heel grote bijdrage aan, zoeken ze tegenwoordig steeds vaker zelf de schijnwerpers op. Mark Ronson, David Guetta… Calvin Harris schoof ook al een tijdje wat verlegen aan. Met zijn derde album ontpopt hij zich definitief als ‘sterproducer’.

Wat de groten onderscheidt van de mindere grootheden? Dat is het feit dat ze niet langer hoeven te pitchen bij een artiest of ze wellicht door hen geproduceerd willen worden, maar dat het speelveld is omgedraaid. Hedendaagse popartiesten staan in de rij om te mogen werken met zo’n producer. Het is Calvin Harris nog wel eens verweten door zijn achterban dat hij te commercieel gaat. Maar ja, als Rihanna, Ne-Yo, Florence Welch (Florence + The Machine), Kelis en Ellie Goulding (om er maar een paar te noemen) zich verdringen om vocalen bij een track te mogen verzorgen, zeg je dan nee? Natuurlijk niet! Sterker nog, dan dump je – zoals Harris claimt gedaan te hebben – zelfs popkoningin Lady Gaga omdat je geen tijd voor haar liedjes hebt.

Het levert in het geval 18 Months een vooral heel hitgevoelig album op. Niet voor niets groeiden zes tracks van het album al uit tot grote hits en die vallen allen (We Found Love, Bounce, Feel So Close, Let’s Go, We’ll Be Coming Back en Sweet Nothing) in de categorie perfecte hitparadepop. Van die liedjes die je met de beste wil ter wereld niet uit je hoofd krijgt. Maar hoe Schots Harris ook is, scheef wordt het nergens. Hij kleurt keurig netjes binnen de lijntjes, klinkt eng vaak hetzelfde en verrast slechts sporadisch. Alleen op Here 2 China en het bijna hysterisch gebrachte Drinking From The Bottle heb je af en toe het idee dat het lekker begint te schuren. Maar goed, Calvin Harris is een voortdenderende hitmachine. Wat maakt het uit wat zure journalisten er van vinden? “Ik ben in de gelukkige omstandigheid om met enorm veel getalenteerde artiesten samen te werken. Ga jij ook eens wat doen met je leven”, zo stelde hij tegen een fan die hem een ‘sellout’ vond. Gelijk heeft ‘ie. Misschien zou ondergetekende dat ook eens moeten gaan doen.

Calvin Harris – 18 Months

 1. Green Valley
 2. Bounce (feat. Kelis)
 3. Feel So Close
 4. We Found Love (feat. Rihanna)
 5. We’ll Be Coming Back (feat. Example)
 6. Mansion
 7. Iron (w/ Nicky Romero)
 8. I Need Your Love (feat. Ellie Goulding)
 9. Drinking From The Bottle (feat. Tinie Tempah)
 10. Sweet Nothing (feat. Florence Welch)
 11. School
 12. Here 2 China w. Dillon Francis (feat. Dizzee Rascal)
 13. Let’s Go (feat. Ne-Yo)
 14. Awooga
 15. Thinking About You (feat. Ayah Marar)


 1. Green Valley
 2. Bounce
 3. Feel So Close
 4. We Found Love
 5. We'll Be Coming Back
 6. Mansion
 7. Iron
 8. I Need Your Love
 9. Drinking From The Bottle
 10. Sweet Nothing
 11. School
 12. Here 2 China
 13. Let's Go
 14. Awooga
 15. Thinking About You