×

Recensie

Rock

09 juni 2023

Bully

Lucky for You

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Lucky for You Bully Rock 3.5 Bully – Lucky for You Written in Music https://writteninmusic.com

Soms is het onderwerp van je nieuwe album geen keuze, maar moet het er gewoon uit. Het gebeurt multi-instrumentalist en songwriter Alicia Bognanno van (tegenwoordig) soloproject Bully erg vaak. Maar zo diep in het hart geraakt als op nieuw album Lucky for You klonk ze nog niet eerder. Onderwijl wordt een rafelige 90’s sound stevig neergezet.

Terwijl ze flarden van ideeën had voor het nieuwe album, overleed opeens haar hond Mezzi . De twee waren dertien jaar lang onafscheidelijk, het beestje ging zelfs mee op tour en bracht haar emotioneel tot rust, ook tijdens het schrijfproces. Als gevolg zijn wij als luisteraar getuigen van haar rouw- en verwerkingsproces. “I wanna feel the way I used to”, roept ze in de war op de opener. Days Move Slow gaat vervolgens over de onwerkelijkheid en het tempo waarin jou leefwereld aan je voorbijtrekt, terwijl het leven en alle mensen om je heen vliegensvlug doorgaan.”I’ve been looking for you everywhere”, klinkt het in A Love Profound, doordrenkt van confronterend gemis.

Buiten dit emotioneel zware en persoonlijke concept om is het even schakelen bij het meer poppy klinkende Hard to Love, dat handelt over haar eigen zelfrespect en –acceptatie. Hoewel anders, is de track zeker niet minder persoonlijk. Slechts de politiek gerichte afsluiters Ms. America en All this Noise voelen na alle bekentenissen wat koud en afstandelijk. Dat terwijl laatstgenoemde wel het meest agressief klinkt van alle tracks. Als heerlijk meeschreeuw liedje mag het tellen.

Jammer is het dan dat Lucky for You op muzikaal gebied wat vlak en modderig klinkt. Ja, met de catchy couplet-refrein couplet structuur zit het helemaal goed. Felle gitaarpartijen en harde drums doen de rest. Maar om de emotionele impact van Bognanno’s vocalen en teksten te matchen, had het allemaal wat ongepolijster, levendiger en minder veilig gemoeten. Uit de bocht vliegen doet het namelijk niet, dat terwijl de emotie daar hoogstwaarschijnlijk nog sterker voelbaar van was geworden. Gemiste kans op een regelrechte klassieker, maar nog steeds erg lekker voer voor liefhebbers van bijvoorbeeld Hole, The Breeders of Belly.  1. All I Do
  2. Days Move Slow
  3. A Wonderful Life
  4. Hard to Love
  5. Change Your Mind
  6. How Will I Know
  7. A Love Profound
  8. Lose You (met Soccer Mommy)
  9. Ms. America
  10. All This Noise