Buddy Holly
Collected
De ene aflevering uit de cd-serie ‘Collected’ is de andere niet. Van sommige is zeer duidelijk zichtbaar dat ze met zorg zijn samengesteld. Dat geldt voor de aflevering over Marvin Gaye, die vorig jaar verscheen, met een mooie driedeling tussen ‘Motown-fabriekshits’ uit de sixties, albumwerk uit de seventies en een CD met duetten. Ook het twee jaar geleden door Leo Blokhuis vervaardigde drieluik over The Band mocht er wezen, mede omdat hij voor het eerst ook het solowerk van de Band-leden samenvatte binnen een handzaam, maar toch volledig overzicht.
Waren deze delen min of meer chronologisch gerangschikt, bij het nu verschenen deel over Buddy Holly is dat niet het geval. De 57 tracks staan kriskras door elkaar. Nu kun je tegenwerpen dat de carrière van deze oer-singer-songwriter minder dan vijf jaar duurde en dat er dus wel nauwelijks sprake zaal zijn van fasen in diens carrière, maar niets is minder waar.
Na een valse start als countryzanger, in het duo Buddy & Bob (Montgomery) zag Buddy in 1955 het licht dankzij een optreden van Elvis Presley. Dát was de kant die ook hij op moest. Dat lukte wonderwel en bij platenmaatschappij Decca tekent hij een contract. Hij is echter niet tevreden over de opname van zijn That’ll Be The Day. Geheel tegen de mores van die tijd in laat Holly die onvrede duidelijk blijken het label stuurt hem de laan uit. Binnen een paar maanden heeft hij een nieuw contract, of beter gezegd twee: één met zijn band The Crickets voor Brunswick en één als solist voor Coral. De nieuwe versie van That’ll Be The Day wordt een wereldhit en wordt beschouwd als een van de belangrijkste rock ‘n’ rollplaten.
De samenstellers van Collected hebben gekozen voor de eerste, door Buddy afgekeurde, versie op deze overzichtsbox. Op zich aardig, maar dat merk je als koper pas als je de CD opzet. Nergens op de hoes is informatie te vinden over de tracks, afgezien van het jaar van de release. Dat klopt in het geval van That’ll Be The Day dus ook nog niet.
Journalist Robert Haagsma zet de carrière van Holly in het boekje bij de CD beknopt uiteen. Hoewel het een verhaal op hoofdlijnen is, komen ook hieruit al de vier fasen in Holly’s ultrakorte loopbaan naar voren. Een loopbaan die, zoals bekend mag worden verondersteld, eindigde met dat tragische vliegtuigongeluk in februari 1959, dat ook aan Ritchie Valens en The Big Bopper het leven kostte.
Een paar maanden eerder had Holly een einde gemaakt aan de moeizame verhouding met producer Norman Petty. Hoe mooi diens producties ook klonken, de twee lagen elkaar niet en Holly was van Texas naar New York verhuisd om een nieuwe start te maken. De verhuizing markeerde dan ook een hoorbare verandering in de muziekstijl van Holly. True Love Ways, een ode aan zijn vrouw, baadde in de violen zonder een draak van een zwijmelnummer te worden. Demo’s die pas na Holly’s dood zouden verschijnen, lieten horen dat hij verder wilde in die richting: Reminiscing, Raining In My Heart en het voor The Everly Brothers geschreven maar niet door hen opgenomen Wishing zijn voorbeelden.
Op de 3CD staan bijna alle grote hits van Holly, maar enkele belangrijke nummers ontbreken toch. I’m Gonna Love You Too bijvoorbeeld, dat in 1978 een hit werd in de versie van Blondie. In plaats daarvan wel een cover van Shake, Rattle & Roll en Blue Suede Shoes. Best leuk, maar dat is niet waardoor Buddy Holly herinnerd wordt. Van die nummers maakten anderen toch echt betere versies.
Wat resteert is een compilatie die op twee manieren net geen volledig beeld geeft, terwijl dat met een carrière van vijf jaar binnen 57 tracks wel moet kunnen. Ook deze nieuwe uitgave mist dus weer enkele relevante tracks, terwijl van een paar andere (That’ll Be The Day, Maybe Baby) niet de beste versie is gekozen. Wellicht is dat laatste een bewuste keuze geweest, in een poging niet voor de gebaande paden te kiezen, maar dan was het handig geweest dit duidelijk kenbaar te maken aan de koper.
Ruim 55 jaar na Holly’s dood is dit niet dé definitieve verzamelaar. Welke dan wel? Het probleem is dat de in 1979 verschenen 6 LP-set The Complete Buddy Holly, met alle officieel uitgebrachte opnamen plus een hele lading tot dan toe ‘nieuwe’ tracks, nooit op cd is uitgebracht. Van de bestaande compilaties is The Buddy Holly Memorial Collection (Geffen Records, 2009), met wél alle hits’ en een flinke hoeveelheid bijzondere tracks waarschijnlijk de beste, ook vanwege de chronologische volgorde.
Buddy Holly was een man die, zoals Haagsma in zijn verhaal ook laat doorschemeren, behoorde tot de pioniers die als blanken optraden samen met ‘zwarte’ artiesten als Chuck Berry en Little Richard en zo de raciale grenzen slechtten. Op muzikaal vlak stond hij op één lijn met diezelfde Berry en Little Richard (Penniman) door veelal zijn eigen songs op te nemen.
Net als bij Sam Cooke, die doorbrak rond de tijd dat Holly overleed en vijf jaar later zelf aan zijn einde kwam, is het slechts gissen hoeveel moois Buddy nog had kunnen voortbrengen als hij langer had geleefd dan de 22 jaar die hem was gegeven. Het is niet denkbeeldig dat de loop van de popmuziek dan heel anders was geweest. Van zo’n artiest hoort iedere serieuze muziekverzamelaar tenminste een handzaam, maar tegelijk volledig overzicht in de kast te hebben. Collected is dat dus niet.
Tracklisting Buddy Holly – Collected:
CD 1:
- Peggy Sue
- That’ll Be The Day
- Heartbeat
- Everyday
- Rave On
- Oh Boy!
- Peggy Sue Got Married
- Words Of Love
- Crying, Waiting, Hoping
- It’s So Easy
- Not Fade Away
- It’s Too Late
- Ting-A-Ling
- Last Night
- True Love Ways
- It Doesn’t Matter Anymore
- You’re So Square (Baby, I Don’t Care)
- Wishing
- Brown Eyed Handsome Man
CD 2:
- Blue Suede Shoes
- Bo Diddley
- Raining In My Heart
- Modern Don Juan
- Ready Teddy
- Rock Around With Ollie Vee
- Down The Line
- Because I Love You
- Early In The Morning
- Love Is Strange
- It’s Not My Fault
- Shake Rattle And Roll
- Valley Of Tears
- Holly Hop
- Gone (Version 3)
- Reminiscing
- Well…All Right
- Honky Tonk
- Look At Me
CD 3:
- That’s My Desire
- An Empty Cup (And A Broken Date)
- Rock Me My Baby
- Baby Won’t You Come Out Tonight
- Love’s Made A Fool Of You
- Queen Of The Ballroom
- Come Back Baby
- Have You Ever Been Lonely
- Girl On My Mind
- Love Me
- Midnight Shift
- Send Me Some Lovin’
- Dearest (Ummm, Oh Yeah) (Version 2)
- What To Do
- Maybe Baby
- Slippin’ And Slidin’
- Fool’s Paradise
- Wait Till The Sun Shines Nellie
- That Makes It Tough