×

Recensie

Jazz

04 maart 2015

Bruut!

Mad Pack

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Dox Records

Mad Pack Bruut! Jazz 3.5 Bruut! – Mad Pack Written in Music https://writteninmusic.com

De vier jazzmannen van BRUUT! brengen deze week hun derde album Mad Pack uit. Met dit album pakken ze de draad op waar ze die op Fire hebben achtergelaten: bij levendige, speelse ‘superjazz’, zoals ze het zelf noemen.

De hechte sound van BRUUT! heeft als basis de betrouwbare ritmesectie van drummer Felix Schlarmann en bassist Thomas Rolff en is doordrenkt van de groovende Hammondlagen van Folkert Oosterbeek, die worden omwonden door het onmiskenbare saxtalent van Maarten Hogenhuis.

De 11 tracks op Mad Pack zijn vernoemd naar personages die niet zouden misstaan in een tekenfilm. Het doet je terugdenken aan die vroege zondagochtenden dat je beneden in je kinderpyjama naar The Pink Panther zat te kijken. Een opeenvolging van hilarische taferelen wordt ondersteund door bijpassende muziek. Dat is Mad Pack. 11 composities die de ‘cast’ vormen voor een wederom levendig, vrolijk en dansbaar album. Overigens zijn niet alle personages fictief. Zo is Eddie een eerbetoon aan de Amerikaanse jazzmuzikant Eddie Harris, verwijst Dex naar tenorsaxheld Dexter Gordon en Scott naar pianobegrip Scott Joplin. Als je de nummers beluistert, hoor je dat daar ook zeker in terug.

De overeenkomsten met hun tweede album Fire zijn overduidelijk, hoewel Fire een stuk uitbundiger, minder gepolijst, op het gehoor spontaner en rauwer is dan Mad Pack. Deze nieuwe plaat biedt meer ruimte aan doordachtzaamheid en is lichtvoetiger dan zijn voorganger. Mad Pack bevat een paar niet te missen pareltjes: Het oosterse Nazaire is prachtig ingetogen en sfeervol en een showcase voor de saxkwaliteiten van Maarten Hogenhuis. Hetzelfde geldt overigens voor Bill.

Mad Pack mist in mijn ogen net dat vette, gekke randje dat Fire wel had, maar met dit album laat BRUUT! wel duidelijk horen dat zij zich blijven ontwikkelen en steeds meer de diepgang opzoeken. De dansbaarheid is er nog steeds; we zijn alleen allemaal iets volwassener geworden.

Tracklisting Mad Pack:

 1. Sjaco
 2. Mario
 3. Bill
 4. Eddie
 5. Dex
 6. Hannie
 7. Vito
 8. Nazaire
 9. Honey
 10. Scarlett
 11. Scott 1. Sjaco
 2. Mario
 3. Bill
 4. Eddie
 5. Dex
 6. Hannie
 7. Vito
 8. Nazaire
 9. Honey
 10. Scarlett
 11. Scott