×

Recensie

Rock

22 januari 2014

Bruce Bouillet –

The Order Of Control

The Order Of Control Bruce Bouillet The Order Of Control Rock 3 Bruce Bouillet – The Order Of Controle Written in Music https://writteninmusic.com

Op 27 januari verschijnt het nieuwe album, The Order Of Control, van gitarist Bruce Bouillet. Het is alweer het derde album van deze Amerikaanse gitarist, wederom een instrumentaal album en het eerste sinds Interventions (2008). Maar het is geen solo project, want de factsheet vermeld dat het gaat om de nieuwe band van Bouillet; The Order Of Control met Dave Foreman (ex Earth First!) op bass en  Glen Sobel (oa Alice Cooper) op drums en dus hebben we het over een titelloos album. Al is de hoes wel verwarrend.

Bouillet is beslist geen onbekende in de hardrock scene. Zo maakte hij deel uit van de band Racer X, waarvan ook Scott Travis (Judas Priest) en vriend Paul Gilbert deel uit maakten (3 albums). Na Racer X richtte hij, samen met John Corabi (later  Motley Crue), de band The Scream op, waarmee hij ook nog 1 uitgebracht album opnam, speelde hij mee op het album van DC-10 en op 2 solo albums van Paul Gilbert. Na deze periode richtte Bruce zich op studiowerk en won als producer, samen met Bob Kulick, in 2005 een Grammy met het Motorhead nummer Whiplash. Na zijn studiotijd ging hij met Paul Gilbert in 2007 mee op tour door Japan en vergezelde hem ook in de Noord Amerikaanse/Canadese G3 Tour (Paul Gilbert/John Pettrucci/Joe Satriani) alvorens de studio in te duiken en zijn eerste soloalbum, Unspoken (2007), op te nemen en uit te brengen.

The Order Of Control is een conceptalbum. Het thema gaat over een kracht die zich door de hele mensheid vermengd en de massa manipuleert . Bij de keuze van titels heeft alles betrekking op het thema. Blind As We Watched; we kijken wel maar we zien niets, Deafening; we horen wel maar we luisteren niet, Seeing Trough; de informatie die we binnen krijgen oa via social media gaat zo snel dat we er niets van onthouden en de verwarring die dat zou opleveren. The Order Of Control en Crowd Control spreken wat dat betreft voor zich zelf. The Manipulators is een lied dat over communicatie via telepathie en gedachten lezen gaat.

Muzikaal zit het natuurlijk oerdegelijk in elkaar want een meester gitarist is Bouillet natuurlijk beslist. De plaat zit vol mooie melodie lijnen waarin Bouillet zijn kwaliteiten laat horen, perfect ondersteund door zijn rhythm sectie. En toch kan het me na 3-4 nummers niet meer vasthouden en komt bij mij de gedachte op dat ik het allemaal al wel eens gehoord heb, op een Satriani plaat bijvoorbeeld. Natuurlijk is dat zeer persoonlijk en denk ik dat de diehard hardrock of metalfan zijn/haar vingers zou kunnen aflikken bij het horen van deze plaat.

Trackinglist The Order Of Control:

 1. Blind As We Watched
 2. Deafening
 3. Seeing Through
 4. Giving Up The Ghost
 5. A Grand Reversal
 6. Defiant
 7. A One Minute Warning
 8. The Order Of Control
 9. Crowd Control
 10. The Manipulators
 11. Breaking The Barrier
 12. Akiko


 1. Blind As We Watched
 2. Deafening
 3. Seeing Through
 4. Giving Up The Ghost
 5. A Grand Reversal
 6. Defiant
 7. A One Minute Warning
 8. The Order Of Control
 9. Crowd Control
 10. The Manipulators
 11. Breaking The Barrier
 12. Akiko