×

Recensie

Alternative

29 augustus 2023

Broeder Dieleman

Oh Mijn Ziel

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Snowstar Records

Oh Mijn Ziel Broeder Dieleman Alternative 4.5 Broeder Dieleman – Oh Mijn Ziel Written in Music https://writteninmusic.com

Geschiedenis, natuur, beleving, religie, Zeeland, altijd Zeeland. En dan met name het land van Axel en de Zeeuwse taal. En vooral het bewustzijn van de bijna vanzelfsprekende band tussen die verschillende elementen. Levend, ademend, aanwezig. Ook geschiedenis en religie die op eigen wijze tot leven komen in het werk van Broeder Dieleman. En dat alles weten te vangen in muziek, opnieuw beleving dus. Dat is wat Tonnie Dieleman al meerdere albums vol passie weet te doen, Komma was zeer fraai en ook  De Liefde Is De Eerste Wet was zeer geslaagd.

In de muziek van Broeder Dieleman is het pastorale nooit verscholen: in zijn muziek kun je er niet om heen. Dat maakt zijn muziek niet alleen zeer karakteristiek, dat pastorale heeft ook een zeer sterke aantrekkingskracht. Dat kan in subtiliteiten zijn, dat kan ook expliciet in teksten zitten. Hoe het ook terugkomt in zijn muziek, het is er én het staat. Luisteren naar Broeder Dieleman en je afsluiten daarvan of van natuur, dat is schier onmogelijk. Het klinkt ook op Oh mijn ziel weer bijzonder vanzelfsprekend.

Vanzelfsprekend dus ook dat je field recordings tegenkomt bij veel van zijn muziek. Zij vangen de inspiratie, zijn soms misschien wel de  inspiratie. Dat is ook bij Oh Mijn Ziel het geval. Neem de tijd om te luisteren en om het zelf te ontdekken. Dat is sowieso wel iets dat van toepassing is op de muziek van Broeder Dieleman. Ga er echt eens voor zitten, ga luisteren. Laat je vangen, raken door de muziek, door de woorden.

Natuurlijk, je kunt zeggen dat je het niet 1-2-3 verstaat. Maar er gebeurt iets in of door de muziek van Oh Mijn Ziel. Overigens ook bij zijn andere albums. Je hoeft het Zeeuws niet machtig te zijn om onder de indruk te zijn van het gebodene. De eerste klanken van Rook In M’n Kleren pakken je al. Subtiel, voorzichtig openend en kwetsbaar gezongen, fijne instrumentatie, hoe prachtig het blaasarrangement, hoe mooi het accordeon en klein gehouden zang. Je herkent voldoende woorden om je een beeld te vormen. De balans tussen de instrumenten, de zang erbij: mooi!

Onaf Pad II is zo mogelijk nog mooier. Fijne piano opent het nummer en met praatzang met zijn donkere warme stem neemt Tonnie je mee het onaf pad op; wat een heerlijke natuurbeleving biedt het nummer. En dan de krachtige samenzang. Spiritueel bijna, her voelt alsof verering van de natuur zowat een nieuw perspectief neerlegt voor beleving van religie. Zie en ervaar het wonder dat overal om ons heen is, beleef de natuur in de muziek van Tonnie. Je kunt er niet omheen.

Tonnie weet altijd een perfect amalgaam te maken van (zijn beleving vsn) de natuur als bouwsteen, de schitterende Zeeuwse taal en de geschiedenis. Dit album mag meer dan ooit ook uitgaan van de input van derden op tekstvlak; het is overduidelijk een album van Broeder Dieleman. De heerlijke pianoklanken van Pim van de Werken, de prachtige accordeon van de Amerikaanse in Zeeland woonachtige singer-songwriter Baby Dee die ook het schitterende Morning Fire, hier door Peter Slager vertaald als Ochtendvier, schreef, de fijne arrangementen voor blazers en de wijze waarop het hele album klinkt; het album is weer van ongekende schoonheid.

Het is een langspeler om te verwonderen zo mooi, een ode aan de natuur en tegelijkertijd een wandeling er doorheen. Opnames van Leo Bootsgezel, jachtopziener van beroep en schrijver, waren de basis voor twee liedjes en naast de schoonheid van de natuur die zich ook daarin spiegelt, benoemt Tonnie in relatie tot de betreffende teksten ook de donkere kant van de jacht. Even zeer in muzikaal opzicht een verrijking van het album.

De muziek versmolten met achtergrondstemmen die op geheel eigen wijze zijn vormgegeven en een heerlijke versmelting van klanken die tegelijkertijd doordrenkt zijn van geschiedenis en zeer midden in het hier en nu staan. Dat is ook het bijzondere van de muziek van Broeder Dieleman ervaren. Het religieuze aspect vind je op dit album terug in de sporen van Psalm 42, die het album ook zijn naam geeft, maar juist ook in de tijdloze verbinding met de natuur en de geschiedenis steeds in het heden plaatsend. Het is gewoonweg weer een erg mooi album geworden.  1. Rook In M’n Kleren
  2. Onaf Pad II
  3. Kezand, Sturmland!
  4. Ochtendvier
  5. Voo Lief
  6. Toe, Leo
  7. Zeumer
  8. Dee’s March
  9. At de Muziek Langskomt
  10. Oh Mijn Ziel