×

Recensie

Alternative

03 maart 2019

Boy Harsher

Careful

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Nude Club

Careful Boy Harsher Alternative 4 Boy Harsher – Careful Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Northampton afkomstige synthesizer duo Boy Harsher intrigeert met grimmige retro electropop. Achter dit project verschuilen zich zangeres Jae Matthews en producer Augustus Muller. Goed geproduceerde coldwave gemakkelijk meetbaar met de duistere jaren tachtig New Wave. De licht provocerende clips spelen op de donkere kant van het bestaan in. Het gotische sfeertje nogmaals benadrukt de bloedhonger waarbij het nachtleven centraal staat. De androgeen erotische Jae neemt als dominerende meesteres de rol als frontvrouw erg serieus met aan haar zijde op het podium de muzikale partner Augustus als slaafse volgeling. Een sterk verbond welke na hun debuut Yr Body Is Nothing nu hun tweede album Careful aflevert.

Weinig licht en heel veel leer. Clubmuziek voor nachtbrakers. Keep Driving introduceert je in het unheimische schemergebied tussen realiteit en fantasie. Het alter ego staat hierbij centraal, niet de verslofte ware ik. Met op de achtergrond de ruis van passerend verkeer. Koortsig grenzen opzoeken om het gelukmakend gevoel te krijgen. Sex, drugs en zelfvernietiging. Welkom in de verrotte wereld van Boy Harsher. Wees voorzichtig, je bent gewaarschuwd. Wantrouw de hypnotiserende verleidende aantrekkingskracht van de zang, gedirigeerd door keyboardklanken. Met klinische lompe beats provoceert Face The Fire de dansbaarheid en overlevingsdrang van gevorderde navelstaarders. Ruimtes gevuld met nevelige kunstmatige mist van voor het rookverbod. Heerlijke adult darkwave disco.

Net als in de jaren tachtig leven we nu in een onzeker angsttijdperk. Probeert men voorheen te verbroederen. Tegenwoordig kiest men vooral eenzaam voor zichzelf, dat is het wezenlijke verschil. Boy Harsher vlucht in de postpunk en de daaruit volgende darkwave. De deprimerende sound krijgt in Come Closer electric body music impulsen en Trevor Horn-achtige bigbeat samplers laten LA ademen. De synths zijn bepalend in de loodzware Crush en afsluitende titelstuk Careful klankkleuren. Om dat te versterken voegen ze wanhopig geschreeuw en theatrale dramatiek toe. Zolang de ijzige sfeer maar rond het vriespunt blijft.  1. Keep Driving
  2. Face the Fire
  3. Fate
  4. La
  5. Come Closer
  6. The Look You Gave (Jerry)
  7. Tears
  8. Crush
  9. Lost
  10. Careful