×

Recensie

Rock

30 januari 2014

Blackberry Smoke

The Whippoorwill

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Earache

The Whippoorwill Blackberry Smoke Rock 4 Blackberry Smoke – The Whippoorwill Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het uit Atlanta, Georgia afkomstige Blackberry Smoke in hun thuisland grote zalen uitverkoopt en ook als voorprogramma’s voor ZZ Top, Lynyrd Skynyrd en Zac Brown Band in de stadions volledig overtuigt geeft wel aan met wat voor band we te maken hebben.

De band werd in 2000 opgericht en speelde eerst het land plat voordat ze hun debuut Bad Luck Ain’t No Crime in 204 uitbrachten. Dat album liet met de erg aanstekelijke mix van southern rock met blues en country horen dat er flink rekening met hun gehouden diende te gaan worden. Ook werd gelijk duidelijk dat de songs die de band schrijft uitermate geschikt zijn voor live optredens. Succesvol werd de weg daarna voortgezet met nog veel meer optredens en het geslaagde tweede album Little Piece Of Dixie (2009).

Vorig jaar kwam in hun thuisland reeds hun derde album The Whippoorwill uit en deze kreeg een nog betere ontvangst dan de twee voorgaande albums. En dat is zeer terecht. The Whippoorwill brengt exact datgene wat er van de band op basis van die honderden live optredens verwacht mag worden: Lekker dik aangezette songs met fantastisch solo gitaarwerk, fijne intervallen, een geweldige groovende ritmesectie en de heerlijke rauwe stem van Charlie Starr daar overheen.

Luister naar de albumopener Six Ways to Sunday of Ain’t Much Left Of Me en het titelnummer en je bent helemaal verkocht. Maar ook het aan Steve Earle verwante, erg sterke One Horse Town en het wel heel erg lekkere Leave A Scar maken gelijk indruk. The Whippoorwill is zo’n album dat je (onverwacht) erg veel zal draaien. Het klinkt allemaal veel te lekker.

Blackberry Smoke speelt op 6 februari in Winston, Amsterdam. 1. Six Ways to Sunday
 2. Pretty Little Lie
 3. Everybody Knows She's Mine
 4. One Horse Town
 5. Ain't Much Left of Me
 6. The Whippoorwill
 7. Lucky Seven
 8. Leave a Scar
 9. Crimson Moon
 10. Ain't Got the Blues
 11. Sleeping Dogs
 12. Shakin' Hands With the Holy Ghost
 13. Up the Road