×

Recensie

Pop

29 november 2011

Birdy

Birdy

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Warner

Birdy Birdy Pop 4 Birdy – Birdy Written in Music https://writteninmusic.com

Je moet maar durven. Een cd die voor het overgrote deel uit covers bestaat als debuut opnemen. Birdy zet de liedjes echter naar eigen hand en komt er behoorlijk glorieus mee weg.

Het was een wat sneu gezicht tijdens de finale van de populaire dansshow So You Think You Can Dance. Het programma had de Bon Iver cover Skinny Love van Birdy naar een groot publiek gebracht door het als soundtrack te gebruiken onder enkele dansroutines, en onder ‘behind the scenes’ beelden. De zangeres had daar naar verluid lucht van gekregen en wilde als dankje het nummer live in de show komen brengen. Maar haar optreden achter de vleugel werd door slechte cameravoering en afleidende dansers volledig overvleugeld door bijzaken. Jammer, want het liedje is in alle ingetogenheid een van de hoogtepunten van haar titelloze debuut en had een mooiere presentatie voor een miljoenenpubliek verdiend.

Birdy (het pseudoniem van de 15-jarige Jasmine van den Bogaerde) heeft de gave om liedjes van anderen dusdanig naar zichzelf toe te trekken dat je het origineel bijna niet meer hoort en je haar versie als ‘Birdy compositie’ gaat beschouwen. Dat lukt vlekkeloos bij niet alleen Skinny Love, maar ook bij Terrible Love (origineel van The National), Fire & Rain (James Taylor) en Shelter (The XX) bijvoorbeeld. De discussie of haar versies beter of slechter dan het origineel zijn moet je niet aangaan, het zijn perfect uitgebalanceerde werkstukjes op zich die je verbaasd doen staan dat dit uit een 15-jarig meisje voortkomt. Sowieso is het werk dat ze onder handen neemt niet echt materiaal dat je bij een 15-jarig meisje zou verwachten. Nog zo’n voorbeeld is People Help The People van het toch redelijk obscure Cherry Ghost bijvoorbeeld. Probeer de ooghoeken maar eens droog te houden als Birdy met haar net niet helemaal vaste, maar daardoor dubbel zo hard binnenkomende stemgeluid het refrein inzet. Slechts enkele malen ontglipt een liedje haar enigszins (The Naked & Famous’ Young Blood bijvoorbeeld) maar dat mag verder geen naam hebben. Dit is gewoon een droomdebuut, wat ook nog eens verbaast met het eigen liedje Without A Word. Verdorie zeg, als je zulke mooie liedjes kan schrijven, waarom dan een album vol covers opnemen?

Tracklist Birdy:

 1. 1901
 2. Skinny Love
 3. People Help the People
 4. White Winter Hymnal
 5. District Sleeps Alone Tonight
 6. I’ll Never Forget You
 7. Young Blood
 8. Shelter
 9. Fire & Rain
 10. Without a Word
 11. Terrible Love

N.B. Op 9 december aanstaande verschijnt het debuut van Burdy als re-release met extra tracks. Onder meer een RAK sessie van People Help The People, Comforting Sounds (een cover van het gelijknamige Mew nummer) en Farewell And Goodnight (The Smashing Pumpkins) 1. 1901
 2. Skinny Love
 3. People Help The People
 4. White Winter Hymnal
 5. The District Sleeps Alone Tonight
 6. I'll Never Forget You
 7. Young Blood
 8. Shelter
 9. Fire And Rain
 10. Without A Word
 11. Terrible Love