×

Recensie

Jazz

21 oktober 2019

Positie 28 Jaarlijst 2019

Binker Golding

Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gearbox Records

Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers Binker Golding Jazz 4 Binker Golding – Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers Written in Music https://writteninmusic.com

Saxofonist Binker Golding is een van de belangrijkste muzikanten binnen de frisse jonge Britse jazzscene die de laatste jaren zo nadrukkelijk opkwam. Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers  is zijn eerste album onder alleen zijn eigen naam.

Het waren de twee albums die hij in samenwerking met drummer Moses Boyd, het sax-drum duo Binker and Moses, maakte die hem de jazzwereld in katapulteerden. Met de geweldige energie van de mannen en de klasse die ze muzikaal in zich hebben bliezen ze van elke plek het dak eraf. Maar Binker maakte ook al muziek met Dinosaurs toetsenman Elliot Galvin (het heerlijke vrije Ex Nihilo) en drummer Yussef Dayes, pianist Evan Parker en saxofonist Denys Baptiste.

Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers is een sterk manifest van waar Golding momenteel staat. Omringt door de immer briljante toetsenman Joe Armon-Jones, hier verrassend genoeg alleen op piano, contrabassist Daniel Casimir en drummer Sam Jones, maakt hij eens te meer duidelijk een van de grootste talent te zijn die de Britse jazz de laatste jaren heeft voortgebracht.

Goldings spel is zowel technisch begaafd als vrij en avontuurlijk. Hij is ook zo’n saxofonist die flink durft door te pakken en daar dan ook even flink in blijft hangen waardoor hij, als hij dan verstilt, extra hard binnenkomt. Hij is ook een fascinerend goede songschrijver die exact weet met welke muzikanten welke muziek moet opnemen.

Zijn kwartet op, het heerlijk getitelde, Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers, is een nieuwe fijne wending voor Golding. Ver weg van het energieke Moses & Binker en al net zo ver van de avant-gardejazz die hij met Galvin maakt. Dit kwartet geeft Golding de ruimte om zijn diverse skills in verschillende sferen en smaken, in harmonie en melodie, optimaal te laten horen.

Natuurlijk is daar de heerlijke doorblazende Golding (Strange-Beautiful Remembered) maar hij durft juist ook gas terug te nemen om zijn warmste spel te laten horen (You, That Place, That Time). En hoe fantastisch klinkt hij wel niet op Exquisite She-Green? Wat vooral opvalt aan het album is de manier waarop Golding samen met zijn band meer traditionele jazz ontdekt en die met zijn fijne spel een fijne kant opduwt.

Golding wilde de tracks puur en simpel houden en dat is hem optimaal gelukt. Het album moest qua composities en sfeer een gevoel van herinnering, vergeten en een herhaling van die feiten herbergen. Dat is hem gelukt op een fraai album dat veel warmte weer en doorgeeft. En het moet erbij gezegd: Golding en een piano spelende Armon-Jones is het grootste genot wat er bestaat.

Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers is een erg fijn ander album van Binker Golding. Mooi ook om te weten dat zijn fans, de jonge jazz-geïnteresseerden die zijn duo met Boyd zo fanatiek steunen, alles zullen beluisteren wat Golding maakt en dus hopelijk ook de pracht van dit album zullen gaan ontdekken. Van de weldadige albumopener I Forgot About Santa Monica tot aan de heerlijke albumafsluiter Fluorescent Black is Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers een ijzersterk album dat het talent van Binker Golding optimaal in het licht zet.

Kant A:

  1. I Forgot Santa Monica
  2. Exquisite She-Green
  3. Skinned Alive, Tasting Blood
  4. …And I Like Your Feathers

Kant B:

  1. You, That Place, That Time
  2. Strange-Beautiful Remembered
  3. Fluorescent Black