×

Recensie

Roots

29 december 2011

Big Harp

White Hat

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Saddle Creek

White Hat Big Harp Roots 4 Big Harp – White Hat Written in Music https://writteninmusic.com

Een plattelandsjongen uit Valentine (Chris Senseney) en een meisje geboren en getogen in de grote stad Los Angeles (Stefanie Drootin) ontmoetten elkaar drie jaar geleden, werden verliefd, trouwden en kregen twee kinderen. Samen begonnen ze de band Big Harp en hebben net hun debuut cd White Hat uit. In drie dagen tijd werd dit album opgenomen waardoor het een rauwe, energieke en pure sound heeft die je ook ervaart tijdens een live optreden.

Het eerste nummer van White Hat, Nadine, begint met een vreemde gitaarrif maar gaat al gauw over in een jazzy en bluesy sound die erg prettig in het gehoor ligt. Het zet de toon voor de rest van het album. Nadine eindigt helaas wel net zoals deze begon: rommelig en met een vreemde gitaarsolo die werkelijk niets toevoegt aan het nummer en zelfs irriteert. Het volgende nummer, Everybody Pays, is meer een folkliedje en heeft een fijne melodie die lekker voortkabbelt. Goodbye Crazy City is daarentegen een typisch countrynummer, inclusief het galopperende drumritme dat je vaak hoort in dit genre. Steady Hand Behind The Wheel heeft juist weer een meer blues, soul en jazzy karakter. Deze blijft heel goed hangen door de fijne melodie en mooie stevige bluesy gitaarlijn en jazz drums. Deze eerste vier songs van White Hat geven ook meteen aan dat Big Harp in meerdere genres thuis is; het echtpaar maakt een combinatie tussen roots, country, folk, blues, soul en soms zelfs een beetje jazz. Ook liedjes als All Bets Are Off, die heel fijne basloopjes bevat, en Here’s Hoping, dat veel weg heeft van Willy Deville’s Bad Boy, doen het goed.

Opvallend is Chris Senseney’s stem. Hij heeft een heel mooie donkere en zware sound met een rauw randje waarmee hij gevoel weet te leggen in de nummers, hierdoor komen de songs één voor één bij je binnen. (Soms een beetje te vergelijken met de donkere stem van Nick Cave). Niet alleen weet Chris te raken door zijn stemgeluid, maar ook doordat hij een meester is in het vertellen van een verhaal. Hij weet echt de emotie over te brengen. Opvallend is ook zijn nonchalante manier van zingen, alsof het hem heel gemakkelijk afgaat en hij er geen moeite voor hoeft te doen.

White Hat is een prachtig album vol warme klanken en lieflijke melancholische liedjes die stuk voor stuk een verhaal vertellen. Bovendien is de cd op zo’n manier opgenomen en gearrangeerd dat het lijkt alsof je aanwezig bent bij een optreden in intieme setting. Een aanrader als je van ongecompliceerde rustige en prettig in het gehoor klinkende muziek houdt die je meevoert naar een andere plaats en tijd. En vergeet vooral die schitterende donkere stem van zanger Chris Senseney niet die regelrecht je hart binnenkomt. 1. Nadine
 2. Everybody Pays
 3. Goodbye Crazy City
 4. Steady Hand Behind The Wheel
 5. All Bets Are Off
 6. Some Old World I Used To Know
 7. Here's Hoping
 8. Let Me Lend My Shoulder
 9. White Hat
 10. Out In The Field
 11. Oh Nadine