×

Recensie

Rock

21 mei 2018

Beth Hart

Front And Center

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue

Front And Center Beth Hart Rock 3 Beth Hart – Front And Center Written in Music https://writteninmusic.com

Beth Hart is wat we noemen een polyvalente zangeres; ze kan uit de voeten in het jazz-, soul-, blues en rockgenre. Ze staat al een kwart eeuw op de planken, heeft een rits goede albums op haar naam staan, samengewerkt met tal van gerenommeerde artiesten en behoorlijk wat krediet opgebouwd bij zowel publiek als critici. Front And Center is haar tweede livealbum na het dertien jaar geleden verschenen Live At Paradiso. Vocaal zet Hart weer een ijzersterke prestatie neer en ook op de piano kan ze aardig uit de voeten. Tussen de nummers door vertelt ze korte anekdotes waarin ze zich figuurlijk blootgeeft, zo vertelt ze over haar turbulente jeugd, bipolaire stoornis en de weigering van haar moeder om haar medicatie te geven.

Ten opzichte van het album dat in Paradiso werd opgenomen is er nogal wat veranderd. Hart staat niet langer in zweterige clubs, maar heeft zich opgewerkt naar grote zalen waarin (een deel van) het publiek zit. Dat hoor je terug in haar muziek. Hart is niet langer de ruige rockbitch, maar een dame die haar heil steeds vaker zoekt in soul, jazz en blues. De opnamen voor dit album (dat ook op DVD is uitgebracht) werden opmerkelijk genoeg niet in een grote zaal gemaakt, maar in een kleine jazzclub in New York.

Nu is uw recensent in het algemeen zeer gecharmeerd van concertregistraties, maar de vonk slaat bij dit album na diverse luisterbeurten nog steeds niet over. Vocaal is het erg goed, maar muzikaal vlamt het niet. Hoewel er goed gespeeld wordt, klinkt allemaal nogal vlakjes, te netjes en te gepolijst. Een belangrijke reden daarvoor is de setlist die toch vooral bestaat uit de meer ingetogen nummers en ballades van haar latere albums. Pas in het vierde nummer Delicious Surprise, horen we voor het eerste een vette gitaarpartij. Dat zorgt meteen voor een opleving nadat we wat waren ingedut bij de eerste nummers. Fat Man is het volgende nummer dat na een reeks rustige nummers weer voor wat pit zorgt. De uitvoering van Leave The Light On maar er ook zijn, maar over het algemeen sprankelt het te weinig en zijn de nummers te voorspelbaar om echt van een opwindend livealbum te spreken.

Front And Center zal door Hart fans die later in haar carrière zijn ingestapt zorgen voor heel wat opgestoken duimpjes, voor de fans van het eerste uur is het vermoedelijk allemaal wat te braafjes. 1. Let's Get Together [Live]
 2. Baddest Blues [Live]
 3. Jazz Man [Live]
 4. Delicious Surprise [Live]
 5. Broken And Ugly [Live]
 6. St. Teresa [Live]
 7. Isolation [Live]
 8. Tell Her You Belong To Me [Live]
 9. Fat Man [Live]
 10. Love Gangster [Live]
 11. Leave The Light On [Live]
 12. As Long As I Have A Song [Live]
 13. Can't Let Go [Live]
 14. For My Friends [Live]
 15. No Place Like Home [Live]