×

Recensie

Alternative

17 juni 2016

BeraadGeslagen

BeraadGeslagen EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F.

BeraadGeslagen EP BeraadGeslagen Alternative 4 BeraadGeslagen – BeraadGeslagen EP Written in Music https://writteninmusic.com

Als je BeraadGeslagen ooit live aan het werk hebt gezien is de BeraadGeslagen EP precies zoals je verwacht. Onvoorspelbaar en erg, erg fijn.

BeraadGeslagen bestaat uit drummer/toetsenman Lander Gyselinck (LabTrio, STUFF.) en toetsenman/zanger Fulco Ottervanger (De Beren Gieren, Stadt) een duo dat met BeraadGeslagen besloten heeft niet enkele maar alle muzikale barrières te beslechten. Het levert live al meer dan overweldigende optredens op die van links naar recht en van beneden naar boven trekken, maar ook op deze eerste EP is alles zo muzikaal onvoorspelbaar als maar mogelijk is. Omschrijven van wat ze muzikaal allemaal doen is onbegonnen werk dus laten we daar niet aan beginnen.

In vier tracks laten de twee mannen horen waar ze BeraadGeslagen naartoe willen. Verwacht het onverwachte, net dus als de muziek die ze met hun andere bands maken. Zo is Het Alles een ruimtelijke, lome, langgerekte track met vervreemdende soundscapes en is Suikerbeat een dan weer verstilde dan weer een heerlijk heen en weer stuiterende electronic exercitie met vervreemdende tekst. Nedersterock is dan juist weer een uit de Hammond naar psychedelica getrokken doorduwer in rocksferen die met briljant toetsenwerk ook weer alle sferen uitdiept, net als het al net zo aanstekelijke The Peep, misschien wel de allerbeste track van deze EP. Na deze vier tracks schreeuwt alles naar veel, veel meer…..

Het duo Gyselinck en Ottervanger is onvergelijkbaar. Door al ruim tien jaar samen spelen fantastisch op elkaar ingespeeld lijken alle composities fascinerende muzikale avonturen in volle improvisatie. De enige voorspelbaarheid is dat BeraadGeslagen onvoorspelbare muziek maakt. Zonder ook maar een enkel herkenbaar oriëntatiepunt te markeren denderen ze onverdroten voort en creëren daarmee hun volledig eigen muzikale wereld.

Hadden we maar meer bands als BeraadGeslagen. Nou ja, gelukkig hebben Gyselinck en Ottervanger die zelf. De BeraadGeslagen EP biedt nu al alles om nooit genoeg van te krijgen maar een heel album willen we zeker ook.

Tracklisting BeraadGeslagen EP:

Kant A:

  1. Het Alles
  2. Suikerbeat

Kant B:

  1. Nedersterock
  2. The Peep